fbpx

Tomme bed i august? Dette kan du så nå!

Jeg strever etter å så sjeldent som mulig ha bed som står tomme. Nå i august opplever kjøkkenhagen et pelsskifte, grønnsaker høstes i stor stil og bed blir tomme en etter en. Brorparten av grønnsakene jeg dyrker bruker mellom 3-4 måneder på å bli høsteklare. Når jeg har sådd de i april er de da høsteklare i juli/august! Dette gjelder kålrøtter, blomkål, sommerkål, tidligpoteter, sommergulrøtter, sukkererter, bondebønner, løk, vårløk, salat, rødbeter og også hvitløk.

20170902_105001.jpg
Her har vi plantet ut en ny runde med spinat etter hvitløk.

Jeg regner med at vekstsesongen her hos meg i sone 3-4 i Molde varer helt til midten av november, det er minst tre måneder til om høsten blir fin – og det må jeg jo anta at den blir! Da er det dumt å la bedene stå tomme i nesten halve sesongen!

Jeg vet av erfaring at dette inntreffer, så jeg har forberedt meg ved å så planter på forhånd som nå er rundt en måned gamle og utplantingsklare. Da har jeg skaffet meg et solid forsprang og kan nå plante det som krever fire måneder på å bli ferdig. Men dette tipset hjelper deg lite nå, om du ikke har planter på tilvekst. Men fortvil ikke. Det er enda mye som kan sås nå.

Det beste er å klemme inn en siste avling i bedene. En pekepinn på hva som kan sås nå er i hovedak det som vokser fort og alt vi spiser for bladenes skyld. Bladvekster utvikler den spiselige delen med en gang, man må ikke vente på at en frukt skal utvikles. Min strategi er derfor å satse på mange planter på dette stadiet – da man ikke kan forvente at grønnkålen rekker å bli en meter høy, derfor satser jeg på 50 planter isteden slik at de tilsammen gir en stor avling. Jeg foretrekker å så alt i små beger eller potter på forhånd så jeg kan plante ut senere, men du kan også så disse direkte på friland:

 • Spinat
 • Persille
 • Dill
 • Salat
 • Grønnkål
 • Rødbeter (for bladenes skyld)
 • Erteskudd
 • Reddik
 • Vårløk
 • Koriander
 • Ruccola
 • Vårsalat
 • Vinterportulakk
 • Kinesisk reddik
20170902_101818.jpg
Spinat bredsår jeg gjerne i et brett, for utplanting senere. Sneglene er glad i de små spirene, så jeg foretrekker å ikke så direkte på friland.

Jeg kommer også til å forsøke å så nå som jeg kan flytte inn eller plante ut i drivhus eller pallekarm med lokk. Det finnes ingen garantier for at det rekker å bli ferdig, men tenk om det blir en kjempefin høst, da er man glad man har et arsenal av planter og fråtse i. I tillegg til de jeg har nevnt over sår jeg til dette formål:

 • Pak Choy
 • Kinakål
 • Sommergulrøtter i potter
 • Sukkererter i potter
 • Mainepe

Har man noen tidligpoteter til overs kan man skynde seg å sette disse i store potter og kanskje få små luksusknoller man kan spise til jul.

IMG_0193.JPG
Når jeg sår på høsten, satser jeg på mange planter slik at jeg får stor avling, tross at vekstene ikke rekker å vokse seg kjempestore.

Det er bedre å så opp bedene med noe enn å la de stå tomme. Blir de stående tomme fra nå av og til neste vår vil veldig mye av næringen lekke ut og man kan få problemer med ugress som tar over. Man kan i det minste så opp med sommerblomster eller andre vekster som gir mye bladmasse som vil ta opp næringen og avgi den tilbake til jorden når det visner ned til vinteren. Blomkarse, ringblomst, solsikker, agurkurt og honningurt er utmerkede blomster å så bedene fulle av. De rekker kanskje, kanskje ikke å blomstre, men uansett gir de verdifull grønnmasse som hindrer utvasking av jorden.

Ut å så som en galing ! – Det skal jeg!

2018-08-10 Maria Berg Hestad

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: