fbpx

Hvorfor råtner squash?

«Det er på tide å snakke litt om blomsten og bien!»

Det kan se så lekkert ut – de små grønne fruktemnene med den flotte gule blomsten som veller ut i mengder fra squashplanten, og man begynner å drømme om squash stekt i panne med litt hvitløk. Men hva skjer? Når du skal til å høste, så har mange av fruktene begynt å skrumpe inn og gulnet i tuppen, eller i verste fall har de også råtnet. Hva har gått galt?

Feilsøking nr. 1 – vann og næring

Det første man alltid bør spørre seg når noe er galt med en plante, er om planten har fått nok vann og næring? Er du i tvil, har de ofte fått for lite, og problemene kan bero på  næringsmangel. Planter med mangler får lettere sykdommer og greier ikke å bære frem frukt. Jeg tror veldig mange undervurderer behovet for næring hos kjøkkenhagevekster. Det kreves mye vann og næring for å produsere så mye frukter som det squash gjør i det tempoet den gjør. Jeg pleier å gi bokashikompost når jeg planter, jeg dekker jorden med ferskt gressklipp og overgjødsler med gjødselvann gjennom sesongen. Dette bidrar til at jorden er full med variert kost og mye næring. Likevel oppstår problemet hos meg også, når jeg ikke passer på, og da er årsaken vanligvis manglende pollinering!  Det er på tide å snakke litt om blomsten og bien!

20170918_133508.jpg
Når pollinering, vann og næring er på plass, belønner squash (og gresskar) deg med mengder med frukter. Sannsynligvis flere enn du greier å spise, men ikke la de vokse seg for store, de minste smaker best og om noen frukter får bli for store kan produksjonen av de små opphøre!

For det er slik med squash (og gresskar) at den har en hann og en hunnblomst. De må treffes for at det skal bli noen baby, altså hunnblomsten må få støv fra hannblomsten eller som det egentlig heter; pollineres. Om hunnblomsten ikke blir pollinert, vil det si at den ikke kommer til å danne frø – som jo er det eneste målet til planten. Da er det ingen vits for planten å satse på den ufruktbare frukten, med det resultat at frukten «aborteres», den visner bort da mor ikke gir den mer næring. Brutalt hva?

20170807_183135-COLLAGE.jpg
Squash og gresskar har en hann og en hunnblomst som må pollineres for at det skal bli baby, altså frukt. Hannblomst til venstre hvor stilken går rett opp i blomsten. Til høyre en hunnblomst på gresskar, hvor det er et lite fruktemne mellom stilk og blomst. Dette kan se litt ulikt ut beroende på hvilken sort man dyrker, men det ser ut vanligvis ut som frukten i minatyr.

2017-09-06 14.15.37-2.jpgPollinering sørger vanligvis pollinatorene for, men dessverre er det jo sånn at humler og bier ikke alltid er så mangfoldige som vi skulle ønske. Pollinatorer bør en prøve å få inn i hagen ved å legge forholdene til rette så de har en overvintringsplass, og man bør ha blomster de kan hente nektar fra tidlig vår til tidlig høst. Krokus tidlig vår, stauder og frukttrær på våren, sommerblomster og stauder for sommer og høstblomstring er viktig for å sikre jevn næringstilgang til pollinatorene, så de blir mangfoldige i din hage.

Men det hjelper ikke at de er mange, om de ikke kommer til. Squash produserer også store blader som kan skape et tett dekke som hindrer, eller gjøre det for utrygt for  pollinatorene å ta seg inn til blomstene. Jeg pleier å fjerne litt bladverk så det skal bli luftigere inn til blomstene. Man kan fjerne endel bladverk uten at det betyr noe for planten, snarere tvert imot.  Det kan være fordelaktig fordi for mye bladverk krever også mye vann og næring å underholde, som konkurrerer med fruktdannelse.

Sett plantene sammen

Jeg har ofte satt squash litt her og der i kjøkkenhagen som fyller ut der jeg har en ledig plass. Jeg har dog erfart at det derimot lønner seg å sette plantene sammen, fordi det hender at plantene produserer bare hunnblomster en periode og bare hannblomster en annen periode – hvorfor det er sånn vet jeg ikke. Da hjelper det heller ikke at pollinatorene flyver innom hunnblomstene, har de ikke besøkt en hannblomst på forhånd er det til ingen nytte. Dersom man har flere planter sammen er det større sjanse for at det er minst en hannblomst i blomst når hunnblomstene trenger pollinering, at de står nærme hverandre øker sjansen for at pollinatoren besøker begge blomster i rett rekkefølge. Gresskar og squash kan pollinere hverandre, så sett gjerne disse i nærheten av hverandre. (Det har ingenting å si for den frukten man skal spise at disse krysses, men man bør ikke ta frø fra disse, da avkommet sannsynligvis ikke ligner verken på mor eller far).

For å være på den sikre side så kan du leke pollinator selv: plukk en hannblomst, blottlegg støvbæreren ved å fjerne de gule kronbladene og ta med deg og polliner alle åpne hunnblomster ved å føre den mannlige delen inntil den kvinnelige. Man føler seg litt vulgær, som å være sexolog – da «kjønnsorganene» kan minne litt om de menneskelige. Hunnblomstene blomstrer svært kort, har de lukket seg, så hender det jeg forsøker å løsne litt på blomsten og dytte hannblomsten inn for pollinering.

2017-07-24 09.49.53.jpg
Blomstene på squash og gresskar er vakre stjerner som lyser i gult. Man bør fjerne litt bladverk så de kommer frem. Dette er en hannblomst, det kan ses på den utstikkende støvbæreren i midten. Har man mange hannblomster er de veldig fin å spise i seg selv, fritert skal de være en delikatesse, men husk å la det være igjen noen til pollineringen.

Man kan også høste fruktene små, før det eventuelt blir et problem at de ikke er pollinert- det er de små fruktene som er best, og jo flere man plukker jo flere frukter dannes, så ingen grunn til å vente med å høste.

Her er tips til hvordan enkelt lage eget gjødselvann til dine squash så de orker å levere frukter gjennom en lang sesong: Gjødselvann av gress og ugress

Tidligere på sesongen, når gress og ugress ikke er like tilgjengelig, og når det fortsatt er en stund til vi skal høste, gjødsler jeg med eget tiss. Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss! 

Lykke til med pollineringen!

2018-08-06 Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Hvorfor råtner squash?

  1. jeg så intervjuet ditt i rbnett og ble fasinert av hva du får til i hagen din. fantastisk at noen som faktisk gror selv og ikke minst at det er gift fritt 🙂 skulle tro hvor mye bedre helse man hadde fått av og spise rene grønnsaker.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: