fbpx

Salaten «Little Gem» i stor potte – stor suksess!

Kanskje litt overraskende på denne tiden her midt i den knalltørre sommeren, å løfte frem en salat, som vanligvis er en vår og høst-favoritt som trives i fuktig og kjølig vær. Men dette er ikke en hvilken som helst salat, det er en salat som skiller seg fra de andre både i smak og i herdighet. Det kan se ut som den tåler nesten hva som helst, både varmt og kaldt! Jeg snakker selvsagt om romanosalaten, som ofte kalles hjertesalat, Little Gem.

Salat sies ofte å være an av de enkleste grødene å dyrke, fordi den vokser fort og fordi det er bladene vi spiser, som i prinsipp kan spises på hvilket tidspunkt som helst fordi planten produserer blader fra dag en. Fruktsettende vekster kan være vanskeligere fordi de tar lengre tid og det er flere ting som kan gå feil før planten setter frukt, og dersom det uteblir, så kan alt være forgjeves. Men når det er sagt har jeg alltid synes at salat kan være litt vanskelig, nettopp fordi den vokser så fort og dermed er veldig avhengig av å få jevn tilgang med vann og næring. Om den ikke får det, hemmes veksten opp og man får ikke de nye friske, saftspente bladene som man verdsetter sånn hos en god salat, bladene blir isteden bitre og seige hos veldig mange salat-typer.

Jeg er ikke ute å vanner jevnlig. Jeg satser på jorddekke, mye organisk materiale i jorden som holder godt på fukt, også en reell vanning når jeg planter. Det er min strategi for hele kjøkkenhagen. Når jeg har den gode forutsetningen i bunn, så vet jeg at jeg kan slarve mer senere. Men akkurat med salat, som har et grunt rotsystem, må jeg passe mer på og det er vanskelig for meg i en travel hverdag. Jeg kommer ikke alltid på det før det er for sent og salaten smaker bare vondt. Tildigere har salat vært noe vi har høstet hovedsaklig vår og høst.

Det er her jeg synes romanosalaten Little Gem skiller seg fra de andre. Dette er en liten salat som danner små hoder som blir høsteklare bare på få uker. Man kan høste den som små spede hoder, men den kan også stå lengre og vokse seg ganske stor. I år, med så lite nedbør som det har vært, er det ikke gode forhold for salat som liker det fuktig og relativt kjølig. I gassende sol og lite nedbør trives ikke salat vanligvis. Men denne lille salaten har overrasket meg enormt.

IMG_0278-EFFECTS.jpg

Jeg plantet den i en potte, som jeg ikke byttet jord på, men som jeg gjødslet opp med bokashi og tiss. Du kan se en YouTube-video hvordan jeg gjorde det her.

Plantene ble forkultiverte i mars i kaldt drivhus og plantet ut som pitte-små planter allerede i april, som er tidlig, og dekte de med et gammelt vindu, til de fikk etablert seg.

IMG_4946

Suksessfaktorer

Jeg satte småplantene veldig tett, bare knapt 5-10 cm i mellom hver plante i begge retninger. I blogg-innlegget til videoen over skrev jeg at jeg kom til å løfte annenhver plante ut og plante på annet sted – det har ikke skjedd. Isteden har de stått tett i tett og fylt ut hele potta.

IMG_0402.JPGNår jeg har høstet ett hode har de andre tatt plassen og fylt ut på kort tid. Jeg tror at det er litt av nøkkelen til suksess i dette tilfellet, fordi dette har dekt overflaten såpass mye at det har hindret mye av avdunstingen fra jorden og fuktigheten har blitt værende i større grad i potta. En annen suksessfaktor tror jeg er at potta jeg har plantet i er et gammelt kar av noe slag som har en kran litt opp på siden, som fungerer som avløp. Dette skaper et lite vannreservoar i bunn av potta, som jeg fylte med kvist og kvast og dekket med aviser slik at jorden ikke skulle trille ned.

 

Jeg har ikke gjødslet de noe mer, da vi har høstet av de kontinuerlig. Men bokashi og urin  når jeg plantet har holdt i massevis. Det er ingen spor etter matavfallet i jorden, det har meitemarken, som også bor i potta, tatt seg av og omgjort til herlig mold og næring. Selv om salat er en mindre næringskrevende vekst, så trenger den nok mer næring enn mange tror for å kunne vokse så fort som den bør for å bli mild og god.

 

 

IMG_3537.JPG
Jeg fjerner de nederste bladene og legger de tilbake som jorddekke, og spiser bare «hjertet»

Jeg har vannet de totalt 3-4 ganger i løpet av sesongen, og når jeg har rykket opp noen av plantene så er det fuktig i nederste lagene av potta. Plantene har frodet hele sommeren og vært spiselig helt fra juni til nå snart i august. Det er utrolig lang høstetid for en salat. Selv om plantene nå holder på å gå i blomst, så preller jeg bare av de ytterste bladene og spiser midten, de hviteste delene av planten, eller hjertet på salaten, som fortsatt er mild, søt og krispi, akkurat slik en god salat skal være. Mums. (Se bildet til venstre). Selv om det kanskje føles som å fråtse, når man preller av halve salathodet og kasserer fullt spiselige blader (selv om de er litt bitre) så er det det som er en av de store fordelene med å ha en egen kjøkkenhage, at man kan tillate seg å spise bare de beste delene. Bladene som prelles bort legges selvsagt tilbake i potta som jorddekket over den bare jorden som blir der hvor et hode er høstet. Denne potta står på en stubbe og det er ikke mye av den som har kontakt med bakken – som har medvirket til at det har vært svært lite snegler å spore på salaten, noe som ellers kan være et problem på friland.

Kan stekes

Ikke nok med det, så er denne typen salat også fin å steke, til forskjell fra andre typer salat. Sammen med hvitløk og litt olje i en panne, ett lite dryss parmesan over, så er lunsjen sikret. Salaten tar da en helt ny karakter, som gjør den så veldig anvendelig.

Det er nesten aldri for sent å så Little Gem. Jeg sår den i september/oktober for å overvintre i drivhuset, i desember/januar for å drive frem mikrogrønt på kjøkkenbenken, i februar/mars som vintersådd, og i juni/juli for å ha sensommer- og høstsalat. Jeg kan i prinsippet så den når som helst!

Som om ikke det er nok allerede, så er den også en av de beste å overvintre i kaldt, uoppvarmet drivhus, men det skal jeg skrive mer om senere.

IMG_0684.JPG
Man kan vel fint ha en potte stående midt i kjøkkenhagen. Den står på en stubbe uten særlig kontakt med bakken, som gjør at det er minimalt med snegleangrep på plantene. 

Prøv den ut du også! solhatt.no har økologiske frø produsert i Norge av Little Gem (ikke sponset), og de sender i posten på et blunk, så om du bestiller frø idag kan du kanskje begynne å høste denne salaten bare om få uker fra nå! Hvem vil være foruten det? Man trenger nesten ikke annen salat enn Little Gem. Også er den jo så vakker, både som liten og når den eventuelt går i blomst, se bildet under. Både pryd og nytte – noe for enhver verandakasse!

IMG_2026.JPG

NB: Bare et tips til å så nå på sommeren – salat spirer ikke om det blir for varmt, så still sådden på en kjølig plass og skyggefullt, mellom 15-20 grader er best ifølge Solhatt`s så-anvisning, og for all del må ikke overflaten tørke ut, inntil de spirer. Les gjerne her for flere tips: Så på nytt!

2018-07-27 Maria Berg Hestad

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: