fbpx

Rundtur i kjøkkenhagen juli 2018

Bli med via ny video inn i vår kjøkkenhage for å se hva som vokser her i siste del av juli 2018. Link under. 

Det er overflod og jeg prøver og henge i og høste så mye som mulig. Jeg er overrasket over at det vokser så godt tross så lite vann vi har fått i år. Angrepene fra snegler og kållarver er overkommelige, og kålkvarteret ser helt «smashing» ut om jeg får si det selv! Nå er det høysesong og vi mangler svært lite hva gjelder grønnsaker. Sukkererter, gulrøtter, kål, salat, potet, jordbær, bringebær og tomat går ned på høykant hos både store og små, og morellene tyter ut av ørene våre i år.

Henger etter

Jeg ligger bakpå i forhold til å høste alle grønnsakene. Jeg burde ha høstet både kålrabi, spisskål, savoykål og alle gulrøttene i melkekartonger, for de holder på å vokse seg for store. Overvokste grønnsaker kan bli uspiselige, så det er ikke noe man trakter etter. Men familien vil ikke spise kål hver eneste dag og vi har hatt de dyrebare jordbærene og bringebærene å høste og ta hånd om, så det har ikke blitt tid til å fermentere. Og nå modner solbæra som skal bli til saft. Jeg har allerede laget en runde med tomatesaus på overskudds tomater både fra friland og drivhus. Vi spiser og fråtser i ferske grønnsaker, jeg prøver å minne meg på at det er det viktigste, når tiden ikke strekker til.

Tomater på alle bauer og fronter

I år har jeg kassert min grønne drivhustunnel, da den var perforert av vind og vær. Jeg hadde tenkt å erstatte duken, men har ikke kommet så langt, og hadde dermed altfor mange tomatplanter i vår. Noen ble satt ut på friland allerede sent i mai, og så pjuske ut både av å ha stått i potte altfor lenge, men også av sjokk over å bli plantet ut. De var gule og blasse en god stund, men nå har de kommet seg kjempefint og bærer en mengde tomater. Jeg høster fra friland like mye som jeg høster fra drivhuset. Plantene står i potter uten bunn langs et gjerde, inntil epletreet, som gir de en lun krok, men noen er også plantet langs gjerde og på nedsiden av gjerdet helt uten å få verken næring eller vann. Tomater er en utrolig takknemlig vekst å dyrke. Min største skrekk nå er at potettørråten skal dukke opp, da jeg dyrker både poteter og tomater side om side på friland. Jeg har ikke hatt noe angrep av tørråte på tomater tidligere år, men jeg har heller ikke dyrket så mye tomater på friland, så det spørs hvordan det går i år. Jeg krysser fingrene, og kapper alt potetris som viser tegn til tørråte.

Agurken har gjenoppstått

Etter ferien bukket alle store agurkplanter under av for lite vann, så vi har vært uten agurk i noen uker, men heldigvis tok jeg stiklinger av agurk i juni, som nå begynner å levere frukter igjen. Her kan du lese om hvordan jeg tar stiklinger av agurk.

Ta stiklinger av agurk

Prioriterer å spise frukt og bær fra hagen

Physalis et et nytt bekjentskap som jeg ikke har dyrket tidligere, den kalles jordbærtomat, så jeg er veldig spent på mottagelsen fra barna. Jeg har til nå kunne høste kun en, den har jeg selv spist og den var veldig god, men man vet aldri med disse barna, de liker ikke alltid det som jeg liker.

Vi har både jordbær, bringebær, moreller, blåbær, solbær og rips å høste av nå, men om ikke lenge slutter alle å levere frukter og bær, og det er en liten bit frem til plommene begynner å levere, så da er det fint å ha andre type bær og frukter å friste med. Vi pleier å være flinke å prioritere å spise de fruktene vi dyrker selv, og slutter også å kjøpe frukt i butikk fra nå og tilnærmet ut året. Vi kjøper bare banan, for det er barna så glade i og vi elsker det i smoothier – da slipper vi tilsette noe kunstig søtning.

2018-07-23 Maria Berg Hestad

4 kommentarer om “Rundtur i kjøkkenhagen juli 2018

  1. For en fantastisk hage, sånn ser min Drømmehagen ut😀. Har et lite drivhus og 8 pallekarmer som jeg dyrker i. Og har en liten Jærhagen med blåbær, bringebær og åkerbær. Og en liten potetåker. Planen er å ha en spiselig hage hele veien. Du inspirerer😀😀

    1. Tusen takk, så hyggelig å høre. Det er min drømmehagen også. Å ha en plett med jord som man kan endre hvert år er bare helt utrolig givende og berikende på alle måter! Jeg ønsker deg alt lykke til med planen din- dyrk på!

  2. Tusen takk for nok ein inspirerende video! Du gir ein amatør pågangsmot til å gå ut i hagen og sette i gang med nye prosjekt. Eg vil sanneleg prøve å komme på din neste Åpen dag i september, for å få enda meir lærdom.

  3. Så inspirerende å se din fantastiske hage 🙂 Tipper du bruker litt tid der 🙂 Berre det å gå rundt å sjå kor det har vokst, og smårydde litt, er slik eg liker å bruker hagen:)

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: