fbpx

Enkel stopper til vannslangen

Når man dyrker rett i bakken, som jeg foretrekker å gjøre, blir det irriterende når man drar vannslangen etter seg som da legger seg over grønnsakene når man runder et hjørne. Enkle staur av kjepper hindrer dette effektivt. Jeg benytter meg av grove greiner fra trær som er beskjært. Jeg elsker å kunne utnytte alt av hageavfall fra hagen, og slik benytter jeg stokker som er for korte til å benyttes som gjerdestolper. 

Størrelser

De bør være minimum 40 cm lang, gjerne mer, slik at man får slått de et godt stykke ned i bakken og at de står støtt. Det er ikke noe poeng dersom de gir etter når du rykker litt i slangen. Over jord trenger de bare være 20 cm, men kan gjerne være mer også, så man ser de tydelig og ikke snubler i de, samt at slangen ikke smyger seg over de like lett. De bør ikke være for tynne, da knekker de fortere og man henger seg mer opp i de, om man skulle falle på de vil man ikke at de skal være spisse, så butt i enden som stikker opp er viktig, 3- 5 cm i diameter er passelig synes jeg.

IMG_2573.jpg

Slegge eller stein

Jeg benytter et spett til å lage et hull i bakken der jeg vil sette de, også slår jeg de ned med IMG_2577ei slegge. Har man verken eller, kan man helt fint lage kjeppen mer spiss i den enden som skal ned og slå den ned med en

hammer eller en stor stein.

Plassering

Jeg setter en i hvert hjørne hvor jeg vanligvis runder med vannslangen. Da kan jeg dra vannslangen etter meg uten å bekymre meg for at den struper grønnsakene mine på veien. En annen fordel er at det skaper en visuell avgrensning på bedene, slik at barn enklere oppfatter hva som er bed og gang. Man kan, om man vil, legge en tversoverligger som man knyter, eller skrur fast, så får man et fint lite gjerde som rammer inn bedet.

Varer så lenge det varer

Staurene holder noen år, avhengig av hvor tykke de er, jo tykkere jo lenger holdbarhet vanligvis, men treslag spiller også en rolle. Morelletre, barlind og sypress holder lenger enn bjørk og furu, men for meg spiller det liten rolle. Jeg er opptatt av å kunne bruke dette materialet til noe inntil det blir til jord – for jeg elsker at ting blir til jord for så å gjenoppstå som grønnsaker. Jeg elsker det kretsløpet, så jeg er ikke opptatt av at det skal vare evig, det får holde så lenge det holder – og nye staur har jeg behov for å kvitte meg med hvert år.

Enkelt, fint og bærekraftig, ikke sant?

Her kan du lese mer om hvordan jeg benytter meg av alt hageavfall i hagen:

Flett et bed i skråningen – ny YouTube-video!

Praktiske ganger av løv og flis

Spar jord og plass med kompostbed av pallekarmer

2018-07-21 Maria Berg Hestad

En kommentar om “Enkel stopper til vannslangen

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: