fbpx

Stell tomatplantene med hard hånd!

Heldigvis for meg er tomater tilgivende planter som vender dårlig behandling kinnet til og leverer mengder med tomater likevel. Her gir jeg mine tips til hvordan jeg behandler mine tomater med hard hånd for å få kanonavling.

Samme behandling

Jeg dyrker alle typer tomater, både ranke, busk, ampel, biff og cherry og jeg vet ikke hva,  og jeg dyrker både inne, i drivhus, tunnel og på friland. Jeg er ingen tomat-ekspert, jeg  vet ikke hvorfor bladene noen ganger krøller seg – skit samme tenker jeg, for det synes jeg rett og slett ikke er sånn superviktig, det pleier å ordne seg! Jeg dyrker tomater på mine premisser, og de får vær så god finne seg i det.

Bortsette fra at jeg ikke beskjærer fullt så hard busktomatene, derimot intensiverer jeg beskjæringen av frilandstomatene, så håndhever jeg disse reglene for alle tomater som jeg dyrker.

Fjerner tyver

En tyv er en konkurrent til hovedskuddet. Det er fristende å tro at jo flere sideskudd jo mer avling, men dog ikke. Dersom man tillater planten å produsere mange sideskudd og dermed mye bladmasse, blir det mindre energi til å danne frukter. Jeg fjerner alle tyver, med unntak av to eller kanskje tre – dersom planten viser spesielt god vekstkraft, men kun dersom det er plass over jord til at planten kan få vokse seg så stor. Har jeg plantet tett, er det kanskje ikke plass til flere sideskudd. Har jeg en busktomat, beholder jeg de fleste tyvene, men jeg synes det likevel blir best om disse også får litt hjelp til å prioritere i bladmassen sin.IMG_1833

Tar stiklinger:

Tidlig på sesongen setter

2017-06-16 14.50.37 (1).jpg
Noen ganger har tyvene vokst seg store og kraftige. De er ypperlig å benytte til stiklinger. Fjern noen blader, sett de i jord og hold fuktig!

jeg de største tyvene i en potte med jord og lar de danne røtter. Da får jeg nye planter som jeg kan sette ut på friland der det blir hull i bedene. Jeg tar stiklinger til midten av juni. Kanksje rekker plantene bare danne en klase med tomater, men desto bedre kan jeg sette de mye tettere og få stor avling likevel.

Fjerner blader

De fleste sykdommer som rammer tomater er jordbårne. For at ikke jord skal komme i kontakt med planten, fjerner jeg alle blader som har nær bakkekontakt. Når planten har vokst seg stor og dannet tomater, fjerner jeg alle blader opp til nederste klase, slik at det blir luftig rundt føttene til plantene. Dette gjør jeg også med busktyper. Jeg fjerner også slitne blader eller stygge blader. Det kan være tegn på næringsbrist eller sykdommer, bort med de, planten har ikke bruk for de.

IMG_1837
Luftig rundt føttene må det være

Jeg fjerner også blader inne i mellom planten dersom den har fått flere hovedstammer, slik at det blir litt luftsirkulasjon opp gjennom planten, samt blader som dekker tomatklasene for mye . Jeg fjerner mye bladmasse i løpet av sesongen, men passer på at det er nok igjen så planten får balanse i fotosyntesen.

Legger på jorddekke

Jeg dekker til jorden rundt plantene med gressklipp. Mest for å holde på fukt, men også for at det gjødsler og danner en barriere mellom jord og planter, så jorden ikke spruter opp på bladene ved vanning. Jeg dekker også til jorden i potter. Jeg har hørt noen som er bekymret for at ikke røttene får nok luft da – det opplever jeg ikke som noe problem, plantene vokser kjempefint i potter med jorddekke, det trenger kanskje ikke være flere desimeter tykt? Jeg vil si det er vel så viktige å dekke jorden i potter nettopp fordi jordvolumet er begrenset og jorden tørker mye hurtigere opp. Det går ikke lang tid før røttene trekker opp i jorddekket og omgjør gresset til jord. Her beskriver jeg mer om hvorfor jorddekke er så viktig i min kjøkkenhage: Jorddekke

Om tyvene og bladene jeg fjerner er friske, så legger jeg disse under jorddekket, så får de bli til jord på stedet. Det ser penere ut om de får ligge under jorddekket, samt at om de skulle inneholde smitte, så spres ikke det like lett som om det lå på overflaten. Derimot om et viser tegn til å være tørråte, kaster jeg det i restavfallet – det må brennes for at smitten skal destrueres.

20170829_131758 (1).jpg
Jorddekke under plantene sørger for å holde fuktigheten i jorden og hindre jordsprut ved vanning

Liten shake

Samtidig som jeg ser etter tyver og fjerner blader, så passer jeg på å gi plantene en liten «shake» for å pollinere de. Jeg rister de litt forsiktig i stammen – det er nok for å bestøve alle blomstene.

IMG_0310.JPG
Med en liten «shake» i stammen, sikrer jeg at blomstene blir pollinert. Her har jeg tillatt to hovedstammer på planten.

Gjødsler 

Når jeg planter gir jeg ofte tomatplantene mine bokashi-kompost. Her kan du se et innlegg med link til video om hvordan jeg planter: Planter tomat i drivhus

Jeg fortsetter å gi plantene litt næring, men ofte utover sesongen. Gullvann, brenneslevann, gressklipp eller bokashivæske går ned på høykant. Eggeskall eller knuste skjell motvirker griffelråte. Jeg har en bøtte med litt vann som jeg tisser i dersom jeg må nr. 1 når jeg er i kjøkkenhagen – praktisk for meg og for tomatplantene. Om du ikke er vant med å benytte tiss som gjødsel, kan du lese mer om det her Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss! 

Vanner jevnt

Jeg har bed med bakkekontakt i mitt drivhus, jeg synes det er er arbeidsbesparende, da det holder bedre på fukt og næring enn potter. Det sies at tomatene utvikler bedre smak også – jeg velger å tro at det er sant. Jeg vanner grundig, men ikke for ofte. Jeg liker å gi plantene en skikkelig rotbløyte når de først får vann. Da lærer de seg å sende røttene langt ned for å finne fuktighet og næring, og blir på den måten mer selvstendige og ikke avhengig av å bli vannet for ofte. Det går gjerne en uke uten at jeg vanner tomatene i drivhuset. Jeg kan gjerne la de henge litt med hodet før de før vann, men bare tidlig på sesongen, så de er tillært når fruktene kommer . Om man vanner ujevnt etter at fruktene har svulmet opp, vil man oppleve at skallet på fruktene sprekker, og holdbarheten blir lik null. Jeg har skrevet mer om hvordan vanne uten å sløse med vann her: Vann fornuftig i kjøkkenhagen

Topper

Jeg fortsetter å fjerne blader nedenfra og oppover gjennom sesongen. I august/september topper jeg også plantene. Det vil si at jeg kapper alle toppskudd, og tillater ikke flere blomster eller ny tilvekst på planten, nå skal planten legge den siste energien på å produsere ferdig de fruktene den har begynt på. 20170902_105952 (1).jpg

Ribber plantene

På slutten av sesongen, når jeg regner med at tomatene ikke vokser mer, ribber jeg plantene helt for blader. Jeg tenker at da trenger tomatene lys og luft og ingen blader som kan inneholde smitte, når været blir våtere.

Rutine

Jeg har som rutine å ta alle nye tyver, fjerne de bladene som jeg synes sitter feil og rusker i plantene når jeg passerer i drivhuset. Når man gjør dette jevnlig blir det lettere å se hva som skal bort, samt at man ikke like lett kommer borti og knekker blomsterstenglene, som er så fort gjort om man må greie ut av en villvoksen jungel.

Så altså, jeg både vanskjøtter, klipper, preller, tisser på, ha ha, og rister tomatplantene mine – og det oppfordrer jeg deg også til å gjøre om du, som meg, vil ha mengder med tomater!

2018-07-16/ Maria Berg Hestad

20170909_155812

 

En kommentar om “Stell tomatplantene med hard hånd!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: