fbpx

Fletter bed i skråningen del 3 – planter. Nytt YouTube-klipp

Tidligere har du kunnet se hvordan jeg fletter og fyller et bed i skråningen for å dyrke grønnsaker på hovedsakelig hageavfall. Dette blir fantastiske bed, både fordi det blir kanongod jord til grønnsakene, men også fordi det blir så vakkert synes jeg. Å benytte seg av gjenbuksmaterialer slår kjøpte rette kanter en høy gang synes jeg. Link til videoen og tidligere klipp finner du lenger ned i dette innlegget.

Nå endelig har jeg ferdigstilt del 3 i denne serien, hvor jeg viser hvordan jeg planter. Tankegangen når jeg planter er litt som å plante i potte, jeg fyller jord i et hull jeg lager i materialet og setter planten ned i, men til forskjell fra en potte har plantene tilgang på fukt og næring rundt seg, etterhvert som materialet komposterer. Du kan lese mer om dette prinsippet i Spar jord og plass med kompostbed av pallekarmer

Snegler lite problem

Plantet i bedet gjorde jeg for drøyt en måned siden, og du får se hvordan det har vokst seg til nå. Det meste vokser kjempefint og er nesten uberørt av snegler, bare noen få er helt spist ned. Sånn er det, sneglene kan helt angripe en plante, og en annen ved siden av er helt uberørt – flott at de holder seg til den ene! Det kan jeg akseptere, når jeg vet at det er sånn, kan jeg forberede meg på det, ved å ha reserveplanter på tilvekst. Jeg kaller de for offerplanter og synes det er greit å dele litt. Jeg planter nytt i hullene, eller så lar jeg det være og lar heller de andre plantene bre seg ut og dekke plassen. Du kan lese mer om hvordan jeg resoonerer rundt snegler Sneglesikre grønnsaker!

Får ikke nok

Jeg må bare si at dette er en fantastisk fin måte å bygge jord på, som samtidig fordrer det biologiske mangfoldet ved at man gir mat og ly for en hel skokk skapninger, man gjenvinner lokale ressurser og bevarer næringsstoffer på stedet, som reduserer frakt og utvasking. Samtidig så blir jorden helt fantastik frodig helt fra starten av, men også i flere år fremover, da det komposterer suksessivt nedover i lagene. Det er ikke en arbeidsfri prosess, og man må ha litt blikk for å oppdage materialene som sannsynligvis ligger i naboens hage, eller suser forbi i en tilhenger på vei til dynga. Eller så kan du prøve å fa tak i en skadet høyball fra en bonde eller ridesenter – det er den raske veien til mye materiale. Men jeg gjør gjerne denne jobben nå, for å kunne late meg senere. Også synes jeg det ble utrolig fint også – jeg kan ikke vente til å se hvordan det blir når det bugner av tomater, gresskar, kål og blomster i et herlig sammensurium.

Her kan du se videoen:

Har du ikke rukket å se de første delene kan du se del 1 her:

…og del 2 her:

 

2018-07-14 Maria Berg Hestad

En kommentar om “Fletter bed i skråningen del 3 – planter. Nytt YouTube-klipp

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: