fbpx

Så i jorddekket bed

En av de viktigste årsakene til at jeg jorddekker alle mine bed er nettopp det at jeg ikke vil tillate frø å spire, nærmere bestemt ugressfrø. Da slipper jeg å luke så mye rett og slett. Men hvordan blir det da når man vil så i et jorddekket bed? Slik gjør jeg det. 

Ulike metoder

Litt avhengig av hva jeg vil så, hvordan jeg vil så og hvilken jord jeg har på plassen, så velger jeg ulike måter å forberede jorden og dekket for å så.

I rader

Metode 1.

Dersom jeg ikke har dekket bedet enda, samt at jeg vil så i rader, gjør jeg følgende:

  • Jeg lager voller av jorden der jeg vil ha radene mine, ca. 10-20 cm høye. Se bildet under. Man kan bruke redskaper, men jeg synes det er en fryd å benytter like godt hendene i den fine kompostjorden jeg har.

IMG_5818.JPG  IMG_5822.JPG

  • Så fyller jeg bølgedalen som dannes på hver side av vollen med jorddekke,  gressklipp for eksempel, slik at jorddekket kommer nesten opp i høyde med jordoverflaten.
  • Jeg platter så til jorden i vollen, slik at den fyller ut eventuelle gliper mellom gressklipp og jord, samt at det skaper en plan overflate som det er enklere å så i og vanne. Bildet over til høyre. Jeg ønsker at jordoverflaten skal flukte med overflaten på jorddekket, altså at de holder samme høyde. I motsatt fall, om jorddekket krager høyere enn jordoverflaten så er det fare for at det ramler over sådden og kveler den.

IMG_5831.JPG

  • Så sår jeg mine frø i denne raden, sukkererter, bondebønner eller gulrøtter er topp å så på denne måten da de skal sås med kort avstand mellom hvert frø. (Alle disse er perfekt å så nå i hele mai og juni)

Metode 2,

Om jeg derimot har dekket bedet allerede med jorddekke, så kan jeg dytte dekket til sidene slik at jeg skaper en rad som blottlegger jorden under, så kan jeg enten….:

  • …skyve hendene inn under dekket på hver side og hente jord opp til en voll i midten, slik at jeg får samme utgangspunkt for å så som i punkt 1.
  • …eller jeg kan rett og slett fylle raden i dekket med jord fra en annen plass, eller jord på pose. Om du har tung leirjord eller veldig umoden kompostjord, som jeg har begge deler, så kan det være at frøene behøver en litt mer finfordelt og/eller porøs jord å spire i, og da kan annen jord være det beste alternativet.

I hauger

Når jeg heller vil så eller sette grønnsakene i klynger, så lager jeg heller hull i dekket og lager hauger av jorden istedenfor voller. Å sette grønnsakene i grupper eller klynger kan det være mange gode grunner til, blant annet at man bryter raden for sneglene for eksempel, dette vil jeg skrive mer om senere.

IMG_0437.JPG

Jeg gjør på samme måte som når jeg forbereder for å så i rader, men istedenfor å lage voller så lager jeg små hauger med jevne mellomrom. På bildet over har jeg laget ganske store hull i dekket fordi jeg har sådd gulrøtter i sirkler, for å få plass til mange flere frø på liten flate. Om jeg skulle så buskbønner for eksempel ville jeg heller laget mindre hauger med mindre mellomrom hvor jeg hadde satt to-tre frø i hvert hull – ett til sneglen og ett til fuglen, det siste til meg.

Universelt

Disse to metodene å omhandle jorddekket på er slik jeg gjør også når jeg planter. Skal jeg sette ned planter som tar stor plass, velger jeg haug-varianten. Skal jeg derimot plante tettere, som for eksempel sukkererter i dorullhylser, så fikser jeg rader før jeg planter. Alt ettersom hva som blir enklest for tilfellet.

Ikke så under eller over jorddekket

Om man sår først og jorddekker ovenpå, vil ikke frøene få nok lys og luft til at de spirer, eller kanskje de spirer, men kveles etterhvert av for mye tung og tett masse som ligger over og tynger. Om man derimot sår oppå jorddekket, vil ikke frøene finne jord å spire i. At frø ikke spirer i jorddekket er en av de store fordelene med et jorddekke, men det er av samme årsak ikke helt uten videre forenelig med å så.

Når spirene omsider har kommet opp et stykke, minst 10 – 20 cm, kan man legge jorddekke helt inntil plantene. Da få man maks effekten av det fantastiske jorddekket, som holder på fuktigheten blant annet. Men inntil da forsøker jeg å holde jorddekket på trygg avstand fra spirene.

Vil du vite hvordan og hvorfor jeg jorddekker, kan du lese mer om det her Jorddekke

2108-06-12/Maria Berg Hestad

IMG_5822.JPG

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: