Så i jorddekket bed

En av de viktigste årsakene til at jeg jorddekker alle mine bed er nettopp det at jeg ikke vil tillate frø å spire, nærmere bestemt ugressfrø. Da slipper jeg å luke så mye rett og slett. Men hvordan blir det da når man vil så i et jorddekket bed? Slik gjør jeg det. 

Ikke så under eller over jorddekket

Om man sår først og jorddekker ovenpå, vil ikke frøene få nok lys og luft til at de spirer, eller kanskje de spirer, men kveles etterhvert av for mye tung og tett masse som ligger over og tynger. Om man derimot sår oppå jorddekket, vil ikke frøene finne jord å spire i. At frø ikke spirer i jorddekket er en av de store fordelene med et jorddekke, men det er av samme årsak ikke helt uten videre forenelig med å så.

Ulike metoder

Litt avhengig av hva jeg vil så, hvordan jeg vil så og hvilken jord jeg har på plassen, så velger jeg ulike måter å forberede jorden og dekket for å så.

I rader

Metode 1.

Dersom jeg ikke har dekket bedet enda, samt at jeg vil så i rader, gjør jeg følgende:

  • Jeg lager voller av jorden der jeg vil ha radene mine, ca. 10-20 cm høye. Se bildet under. Man kan bruke redskaper, men jeg synes det er en fryd å benytter like godt hendene i den fine kompostjorden jeg har.

IMG_5818.JPG  IMG_5822.JPG

  • Så fyller jeg bølgedalen som dannes på hver side av vollen med jorddekke,  gressklipp for eksempel, slik at jorddekket kommer nesten opp i høyde med jordoverflaten.
  • Jeg platter så til jorden i vollen, slik at den fyller ut eventuelle gliper mellom gressklipp og jord, samt at det skaper en plan overflate som det er enklere å så i og vanne. Bildet over til høyre. Jeg ønsker at jordoverflaten skal flukte med overflaten på jorddekket, altså at de holder samme høyde. I motsatt fall, om jorddekket krager høyere enn jordoverflaten så er det fare for at det ramler over sådden og kveler den.

IMG_5831.JPG

  • Så sår jeg mine frø i denne raden, sukkererter, bondebønner eller gulrøtter er topp å så på denne måten da de skal sås med kort avstand mellom hvert frø. (Alle disse er perfekt å så nå i hele juni).

Metode 2

Om jeg derimot har dekket bedet allerede med jorddekke, så kan jeg dytte dekket til sidene slik at jeg skaper en rad som blottlegger jorden under, så kan jeg enten….:

  • …skyve hendene inn under dekket på hver side og hente jord opp til en voll i midten, slik at jeg får samme utgangspunkt for å så som i punkt 1.
  • …eller jeg kan rett og slett fylle raden i dekket med jord fra en annen plass, eller jord på pose. Om du har tung leirjord eller veldig umoden kompostjord, som jeg har begge deler, så kan det være at frøene behøver en litt mer finfordelt og/eller porøs jord å spire i, og da kan annen jord være det beste alternativet.

I hauger

Når jeg heller vil så eller sette grønnsakene i klynger, så lager jeg heller hull i dekket og lager hauger av jorden istedenfor voller. Å sette grønnsakene i grupper eller klynger kan det være mange gode grunner til, blant annet at man bryter raden for sneglene for eksempel, dette vil jeg skrive mer om senere.

IMG_0437.JPG

Jeg gjør på samme måte som når jeg forbereder for å så i rader, men istedenfor å lage voller så lager jeg små hauger med jevne mellomrom. På bildet over har jeg laget ganske store hull i dekket fordi jeg har sådd gulrøtter i sirkler, for å få plass til mange flere frø på liten flate. Om jeg skulle så buskbønner for eksempel ville jeg heller laget mindre hauger med større mellomrom hvor jeg hadde satt to-tre frø i hvert hull – ett til sneglen og fuglen, og ett til meg.

Universelt

Disse to metodene å omhandle jorddekket på er slik jeg gjør også når jeg planter. Skal jeg sette ned planter som tar stor plass, velger jeg haug-varianten. Skal jeg derimot plante tettere, som for eksempel sukkererter i dorullhylser, så fikser jeg rader før jeg planter. Alt ettersom hva som blir enklest for tilfellet.

Strie eller fiber på sommeren

Det er perfekt å så en mengde grønnsaker nå i midten av juni, men det kan være en utfordring at det ikke kommer regn som sørger for den livsnødvendige fuktige overflaten som frø trenger for å spire. Det løser jeg med å dekke til nysåddene med en fuktig strie-sekk eller fiberduk til nød. Jeg foretrekker strie, fordi den holder bedre på fuktigheten. Den er enkel å fukte opp, og holder samtidig godt på jorden slik at jorden ikke begynner å rinne avsted, som den ofte gjør om man vanner litt for mye. Men pass på; strien må fjernes så snart spirene titter opp,

IMG_0439 (1).JPG
Med en opp-klipt striesekk som holdes fuktig unngår man at jordoverflaten tørker så fort opp, som er kritisk når man nylig har sådd

 

Når spirene omsider har kommet opp et stykke, minst 10 – 20 cm, kan man legge jorddekke helt inntil plantene, for å maksimere effekten av det fantastiske jorddekket, men inntil da forsøker jeg å holde jorddekket på trygg avstand fra spirene.

Vil du vite hvordan og hvorfor jeg jorddekker, kan du lese mer om det her Jorddekke

2108-06-12/Maria Berg Hestad

Reklamer

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere like this: