fbpx

Ta stiklinger av agurk

Det er ganske vanlig å ta stiklinger av tomater, men det er sjeldent man hører om stiklinger av agurk? Hvorfor det? Det er minst 6 gode grunner for å ta stiklinger av agurk, og det er slett ikke vanskelig: 

1. Mengder med sideskudd

Når agurk først begynner å vokse, så skyter den ut sideskudd som man må fjerne slik at disse ikke konkurrerer med hovedskuddet om lys, vann og næring. Jeg beskjærer mine agurker ganske hardt, men det er alltid noen sideskudd som rekker å vokse seg noen desimeter uten at jeg har lagt merke til de. Disse er da perfekte å knipse av og benytte som stikling.

2. Frø krever mye 

Frø av agurk kan være vanskelig å så. De trenger høy varme når de spirer, de råtner fort om det er litt for kaldt eller litt for vått i jorden og de liker ikke å pottes om.

3. Dyre frø

Agurkfrø er vanligvis ganske dyre, spesielt om man vil ha foredlede typer, F1-hybrider og partenokarpe-planter, altså slike som setter kun hunnblomster som gir frukt. 40 kroner for 4-5 frø er ikke uvanlig. Jeg pleier å så 1-2 frø av alle sorter ganske tidlig på sesongen, som skal gi noen tidlige agurker i vinduskarmen allerede i mai. Når disse vokser seg store og begynner å produsere sideskudd, tar jeg stiklinger av disse. De rekker å rote seg til samme tid som jeg ville sådd agurker for å sette ut i drivhuset. Jeg kan derfor i prinsipp greie meg med ett frø av hver sort per sesong, også sparer jeg øvrige frø til neste sesong. Jeg synes også det er enklere å ha en stor plante som vokser i høyden i vinduskarmen, enn mange små potter med mange planter. Det tar mer plass i bredden.

4. Flere planter fra en kjøpt

Dette er et bra tips om du har kjøpt deg en plante agurk som har begynt å vokse i vei, og gjerne skulle hatt flere av samme typen. Istedenfor å gå å kjøpe flere, så kan du ta deg en stikling.

5. Sparer tid

Tidsmessig så tror jeg man vinner 2-3 uker med å ta en stikling av agurk i forhold til å så fra frø, dessuten er agurkvekster ganske utfordrende å så, som nevnt tidligere.

6. Erstatt de gamle

En agurkplante har et naturlig maks antall frukter den greier å produsere før den blir utmattet, kanskje ligger antallet mellom 10-20 agurker per plante, litt avhengig av plass, næring osv. Da er det verdifullt å ha noen ekstra planter som står på tilvekst, som kan settes ut når andre begynner å produsere dårlig. Man kan også sette de ut på friland der hvor det blir huller i radene i kjøkkenhagen, eller på komposten?

Slik gjør jeg: 

Sideskuddet er et skudd som dukker opp i bladhjørnet, der hvor blomstene også sitter. Jeg knipser av et sideskudd som er rundt 10-15 cm langt. Se bildet til venstre under. Det er viktig å fjerne endel av bladmassen, for så lenge stiklingen ikke har røtter, greier den ikke å holde liv i mye bladmasse, men litt blader må det være slik at den får gjennomføre fotosyntese. Av stiklingen øverst til høyre nedenfor fjerner jeg derfor det store bladet, slik at kun toppen og det lille bladet er igjen. Hadde det ikke hatt et lite blad i tillegg til toppen, kunne jeg også halvert det store bladet ved å klippe av halvparten. Nederste bildet til høyre viser en god stikling, med passelig mengde blad.

2017-07-13 11.07.06-COLLAGE

Rotes i vann

Så setter jeg stiklingene i et glass eller en beholder med vann. Stilken skal ned i vannet, bladene over. Jeg forsøker å sette alle stiklingene jeg tynner ut i denne beholderen, så har jeg alltid noen på tilvekst. De kan stå ganske tett oppi glasset til de har dannet røtter, så de tar ikke mye plass. Se hovedbildet. Jeg foretrekker å rote stiklinger i vann, for det er veldig lite vedlikehold. Når de skal rotes i jord er det vanskeligere å finne riktig fuktnivå i jorden synes jeg, de tåler ikke at det blir for fuktig og heller ikke for tørt. Jeg vil derfor slippe å ha en masse potter stående som kanskje ikke blir noe av fordi jeg ikke greier å passe de nok. I glasset med vann greier de seg selv, så lenge jeg bytter vannet en gang i blandt. Om plutselig er det dannet røtter.

2017-07-13 11.08.02 (1)
Jeg setter mange stiklinger sammen i en beholder med vann, de tar veldig liten plass mens de roter seg.

Settes i nordvindu

Innendørs har jeg dette glasset med ulike stiklinger i et nordvindu, det er perfekt med litt skygge, de får lys, men blir ikke utsatt for sterkt lys og mye varme så de tørker ut, slik de blir i et sørvendt vindu. Det er noen stiklinger som ikke greier seg, som synker ihop og gir opp, derfor er det vel verd å ta noen flere enn man trenger, men de aller fleste setter røtter i vannglasset innen 10-14 dager.

Agurk langt inn i november

Senere på sesongen har jeg en liten beholder i drivhuset hvor jeg stapper stiklingene i, den kan stå under de skyggekastende store tomat og agurkplantene. Jeg tar ikke stiklinger av tomater tidlig juni, men med agurker kan jeg ta helt til midten av juli, og de kan rekke å gi avling. Jeg pleier alltid å ta noen i juli som er tenkt å skulle settes i potte, som jeg senere setter inn i vinduet på høsten, og som skal gi oss agurker inn i november. Agurker må ha det varmt og gir opp å produsere en gang tidlig i oktober i drivhuset og enda tidligere på friland, så ved å planlegge litt kan jeg få avling inntil en måned lenger. Jeg flytter planten innendørs tidlig i september, mens den fortsatt er liten nok til å flyttes så den får vokse seg stor på sin plass. Da tar de plassen til de tidlige agurkene, som for lengst er kasserte.

2017-07-24 09.44.55-COLLAGE
Stiklingen setter røtter i vannglasset som kan ses av de hvite utvekstene på stilken til høyre. Jeg setter stiklingen inntil kanten på potta så den skal få det litt luftigere. Til venstre.

Rundt 10-14 dager etter at den ble satt i vann kommer det røtter på stiklingen. Er jeg utålmodig så setter jeg den umiddelbart i en potte med jord, men den kan også bli stående i vann en stund i vente på at jeg får tid. Den vil imidlertid vokse minimalt i vann, det er ikke før den kommer i jord at den skyter fart, så har man ikke agurker å spise på annet hold er det ingen grunn til å vente. Når jeg setter den i jord er det en risiko at rothalsen kan råtne, slik det alltid er med agurk, så det kan være en fordel å ikke plante den for dypt, samt å sette den inntil kanten på potta. Da vil stilken få litt mer luft, enn om den står i midten av potta med våt jord på alle kanter. Derfor er det fint å ha tatt noen ekstra stiklinger og sette flere i samme potte, så luke bort om alle skulle greie seg. Jeg lykkes i allefall med 75 %, og det synes jeg er god uttelling når det uansett var et avfall jeg skulle kvitte meg med.

Kanskje du skulle prøve å lage deg noen flere planter du også?

14.05.2018/Maria Berg Hestad

2 kommentarer om “Ta stiklinger av agurk

  1. Herlig nyttig å lese – men blir ikke i år. Viktig med kunnskap – og jammen har du lært mye, Maria! Må se om mine småagurkplanter har stiklinger, men tror ikke det. Ikke blitt avling heller, ennå..

  2. Lærerikt , laga mange plante av tomat-stikkl .men aldri prøvt agurk .Må i drivhuset å finne ,skal prøvast i dag om det e siste verset av juli😉Fortsatt god hagesommar 🙂

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: