fbpx

Solbrente planter

Jeg tror at de fleste som sår tomater innendørs vet at det må bli varmere i været før man kan sette plantene ut. Når mai gir en forsmak på sommeren og glimter til med 20 grader og sol fra klar himmel, kan man dermed bli fristet til å tenke at det er dags å plante ut. Kanskje en av de hyppigst stilte spørsmålene på ulike grønnsaksforum nå i disse utplantingstider er; hva har skjedd med plantene mine? Det høres kanskje litt rart ut at grønnsaksplanter som elsker sol, kan bli solbrente! Men det kan de så visst – og det er slett ikke noe uvanlig. 

Må få tid til å lage solkrem

Planter som vi sår innendørs tidlig på sesongen, i vinduskarm eller under ekstrabelastning er tilpasset en mild type lyskilde. Et lysstoffrør som jeg benytter avgir kanskje rundt 100 W/kvm – på en solfylt dag stråler solen med ca. 1000 W/kvm, det er 10 ganger mer. Gjennom vinduet blir endel av det skarpe lyset reflektert, jo nyere vindu, jo større er denne effekten.  Ulike plantelys som LED- belysning eller lysstoffrør sender heller ikke ut skarpe UV-stråler. (Det ville vært lite hensiktsmessig om vi skulle bli solbrente innendørs?)

Plantene har altså stått beskyttet og har ikke vært nødt til å bruke energi på å beskytte seg mot skarpt lys, det har ikke vært nødvendig å lage solkrem kan man si. Vi må la de få sjansen til å lage solkrem ved å tilvenne plantene det skarpe utendørs-lyset.

IMG_4903
Når planter blir solbrent vises det som lyse tørre flekker på bladene.

Utålmodighet kan koste dyrt

Det er lett å bli utålmodig når plantene har tatt over vinduskarmen i stua så ingen ser ut lenger, og tenke at de vil elske å komme ut i den varme sommersolen. Hvorpå vi setter alle sammen ut i glassdrivhuset eller på verandaen. Da kan det gå ille, har du riktig uflaks kan hele avlingen svi ned, og det er veldig kjedelig når man har passet disse små babyene kanskje siden januar allerede?

Hvordan unngå katastrofen

Man kan gjøre dette på flere måter. Det er vanlig å anbefale å bære plantene inn og ut daglig, hvor man på dagtid setter de i skyggen den første tiden. Om man har mange planter slik som meg, blir dette er stor jobb. Ofte er plantene, som tomat og agurk, blitt lange og tynne og tåler kanskje ikke så godt å bli flyttet på for ofte. Da kan du mellomlagre de på et beskyttet sted i mellomtiden, i et drivhus eller tunnel om du har det? Plastdrivhus beskytter bedre mot skarp sol enn glassdrivhus, men uansett kan det være lurt å skjerme med en duk dagtid den første tiden. Om du ikke har noen form for drivhus, kan du fikse noen tomme pallekarmer som du setter de i, som dekkes med fiberduk eller en hvit gardin eller tilsvarende. Det skal slippe igjennom lys, men filtrere endel av det skarpeste lyset

Slik lar jeg de stå å tilvenne seg i rundt en uke, før jeg setter de ut på friland. Jeg kan fjerne fiberduken gradvis dagtid for å tilvenne de mer og mer lys.

Når skaden er skjedd

Selv om jeg vet dette så godt, greier jeg alltid å svi noen planter likevel- det hender jeg i den travle hverdagen glemmer å dekke de til. Vurder hvor stor skaden er og fjern alle blader der sviskaden er stor. Planten har ikke bruk for et skadet blad, som i tillegg kan skygge for ny tilvekst. Sett planten svalt og tildekket mot sol så den får hentet seg inn igjen, så går det som regel bra – alt plantene vil er å overleve. Er alle bladene døde, kan det være en løsning å klippe den ned, eller kaste den. Da har man beste forutsetning for å ha lært seg en lekse til neste år!

Lykke til med utplantingen!

14.05.2018/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: