fbpx

Planteklart for gresskar i skråningen

I år har jeg prosjekt skråning. Jeg er i gang med å gjøre klar min 30 graders skråning for å dyrke grønnsaker. Den er så bratt at vi må ofte krype for å komme opp den, så jeg må gjøre det enklere for meg selv å komme frem, samt at jeg må hindre at jord og vann bare raser i vei, men blir værende slik at grønnsakene vil klare seg. Jeg har laget en liten Youtube-video om dette som jeg har linket til nederst i dette innlegget. 

Gresskar i skråningen

Jeg har allerede vist i et blogginnlegg hvordan jeg har plantet rabarbra i skråningen, det kan du lese mer om her Deling og planting av rabarbra i skråning.  Nå har jeg laget en You-tube video om hvordan jeg har planlagt et parti i skråningen hvor jeg vil plante gresskar denne sesongen. Gresskar trenger stor plass til sitt bladverk og tanken er da at de plantes høyt oppe i skråningen også kan de sende sine lange ranker, som kan bli 2-3 meter lange, nedover og dekker skråningen. Andre grønnsaker som vil trives tenker jeg er krukketomater,  rabarbra, squash eller kålvekster, men det er ingen grunn til at man ikke kan også dyrke gulrøtter eller sukkererter eller epletre. Bare fantasien setter grenser. Tenk som om du hadde en krukkehage, og at man må passe vanningen bedre enn på flata.

Enkel tråkke-gang

Jeg starter først med å lage en gang hvor jeg kan tråkke. Utrolig enkel og effektiv måte om jeg kan få si det selv, jeg bare skjærer av gresstorven i bakkant og vipper den fremover uten å løsne den i fremkant, da blir den som en liten terrasse man kan gå på. Man er avhengig av at jorden i skråningen inneholder en solid gressmatte, organisk sjikt, som beholder formen, er skråningen helt ny med bare jord vil dette ikke fungere.

Vann en utfordring

Utfordringen med å plante i skråningen, og spesielt grasskar som er veldig vann og næringskrevende, er å få nok vann til plantene, samt at jorden ikke må skylles bort. Det første har jeg her løst ved å grave dype hull i jorden som jeg fyller med kompostjord, samt noe av den eksisterende leirjorden som jeg har, som holder godt på fukt. Hullet vil samle vann og forhåpentligvis holde på det så lenge at moldstoffene, leirjorden og røttene til plantene rekker å suge det opp. Det andre har jeg løst ved å plante i bøtter som jeg har skjært bunnen av. Grunnen til dette er at bøtta tilbyr en verdifull kant som jeg kan velge å holde vertikal for å holde på jorden, men bunnen vil jeg ikke ha på fordi jeg vil at røttene skal finne veien ned i jorden og finne vann og næring i et større volum enn i bøtta. Bøttene er slike det har vært snittblomster i butikk, disse gjenbrukes ikke, men kastes hver gang de får inn nye blomster. Spør om du kan få de! Jeg lar det være en glippe mellom bøtten og bakkanten av hullet, slik at vannet som kommer sigende ned fra øverste del av skråningen ramler ned i hullet.

Dekker mot ugress

Jeg dekker så med aviser rundt plantehullet og litt ned i plantehullet for at ugress skal kveles og ikke stikke opp langs kantene. Jeg dekker så hele partiet med en barkduk for å holde på plass avisene. Jeg kunne ha dekt med tang eller gressklipp, men det kan være vanskeligere å få til å ligge uten å rase avgårde. En barkduk er enklere å forankre. Men jeg er ikke bort ifra at jeg fjerner den etterhvert for å legge på gressklipp som holder bedre på fukt og i tillegg gjødsler. En enkel kant av en fjøl kan hjelpe meg å holde det på plass.

Ugress til unnsetning

Jeg kommer til å dekke gangen til for å ikke tråkke i ugress, men jeg kommer til å tillate at vokser ugress langs kanten av gangen i år, fordi røttene til vekster hjelper å forankre jorden så den ikke raser i vei. Ugresset vil rett og slett hjelpe meg å stabilisere gangen. Så kan jeg evt. fjerne ugresset neste år ved å dekke det til med duk, når gangen har fått satt seg! Funksjon foran estetikk må være lov noen ganger.

 

Håper du vil like videoen og gjerne dele den om du synes andre kan ha glede av den. Om du vil abonnere på Youtube-kanalen min blir jeg også veldig glad, så er det et hint til meg om at du setter pris på arbeidet jeg gjør, for planen er å legge ut flere videoer ganske snart.

2018-04-27/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: