fbpx

Status varmbenken 2018

Det har vært en iskald senvinter, den kaldeste på lang tid. Normalt på denne tiden er det mer som har begynt å vokse på både i drivhus og på friland av flerårige vekster.

Men det er spesielt da det er nyttig med en varmbenk, for lyset vi har om dagen er jo helt suverent! Det sies vi går glipp av 1000 soltimer på våren før det blir varmt nok til å dyrke utendørs på våre breddegrader! Varmbenken kan derfor spille en nøkkelrolle i å kickstarte grønnsaksproduksjonen for oss som vil forlenge sesongen, uten å måtte ty til noen ekstra elektrisitetsforbruk!

Jeg overvintrer også vekster i drivhuset, og de har satt igang å vokse, men det går ekstra sent i år. Det er derfor jeg er så glad jeg anla en varmbenk akkurat i år- for det er i kaldt klima den er mest fordelaktig.

Heldige endringer

Jeg gjorde en strukturell endring i år. Jeg gravde en grop i bakken til varmbenken, istedenfor en kasse over jord som ifjor da den ble anlagt i drivhuset. Det gjør nok sitt til at varmen holder litt lengere. Jeg rakk ikke gjøre det så tidlig som jeg hadde tenkt heller, den ble anlagt 10. februar (mot normalt begynnelsen av februar). Jeg hadde også litt startvansker, da den ikke ville komme opp i temperatur. Jeg vannet da med varmt vann ispedd urin, dette hjalp litt, men ikke nok. Da hentet jeg mer hestemøkk, jeg tok så mye høy jeg kunne finne, da det er dette som «brenner», samt at jeg valgte, stikk i strid med anbefalingene, hestemøkk som hadde begynt å brenne, for å ikke kaste bort mer tid på at dette skulle komme igang. Dette gjorde susen, varmbenken peaket på 72 grader. Da stod det 2.mars i kalenderen, hele 20 dager etter anleggelse, normalt tar det rundt 10 dager.

Forsinkelse til fordel

Denne forsinkelsen tror jeg kan ha vært en fordel akkurat i år, for da har jeg en sjanse til at varmen kanskje holder helt til denne Sibir-kulden gir seg. Varmen holder normalt i mellom 6-8 uker. Jeg hører om de som har fått frost i varmbenken og at den har kjølnet. Jeg krysser fingrene for at min holder til varmen overtar utendørs.

IMG_1974.jpg

Planter tett

Jeg planter tett; på bildet over kan man se en rad med vårløk, de tynne små stråene i bakgrunn, og en rad med salat i forgrunnen, kun 10 cm mellom disse radene. I mellom der igjen har jeg sådd en rad med reddiker, som allerede har begynt å svulme en smule. Dette er sorten 18 dager (18 jours) som blir rekord-tidlig høsteklar og jeg høster denne først slik at nabo-radene får mer plass når de trenger det! På denne måten får jeg utnyttet plassen og varmen maksimalt.

IMG_1928.jpg

Potetgresset som frøs

Jeg har vært mye på farten i det siste, og har ikke kunnet dekket til varmbenken på nattestid, tross at det har vært svært kaldt med ned mot -5 grader. Lite eller ingenting ser ut til å ha lidd av dette, da det vokser så fint, med ett unntak og det er potetene jeg satte i bakkant, som kan skimtes som noe brunlig i forgrunnen på bildet over. De tittet tidlig opp med tykke fine stilker, men har stanget i lokket på varmbenken, blitt frostutsatt og dermed tatt skade. Poteten er derimot ikke skadet og jeg er sikker på den kommer til å skyte nye friske skudd. Tanken var å plukke potet-pottene ut av varmbenken i april og sette de i jorden i drivhuset for å vokse videre der, som kan gi oss ekstra tidlig avling av potet, kanskje allerede i juni.

IMG_1939.jpg

Plussgrader i sikte

Et termometer som måler temperaturen en desimeter (10 cm) ned i jorden i varmbenken kvitrer om at det er 20 grader i jorden den 31.mars.

Yr melder plussgrader fra og med 3.april så langt vi kan se – da kan det være at denne varmebenken akkurat berger med å ta oss inn i vårvarmen før den kjølner, og blir den broen som jeg håpet den skulle bli mellom vinter og vår. Per nå kan jeg bare si to ting:

1. det ser lovende ut, og

2. …»be continued!»

3.april 2018/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: