fbpx

Spørsmål og svar vekstbelysning og forkultivering innendørs

En følger som titulerer seg «Ferskis» stiller noen høyaktuelle spørsmål angående forkultivering av planter innendørs.

«Jeg har investert i vekstlys og det spirer å gror, men jeg mistenker at lyset er plassert for lagt over spirene!?? Jeg hadde de først veldig nærme, men det ble for varmt inni planteboksen, så nå er lyset 30 cm over boksen! Og i dag syns jeg både brokkoli, grønnkål og rosenkål spirene er veldig lange og tynne! Burde det vært nærmere og heller mer hull og lufting for å unngå for mye varme?

Og NÅR skal jeg tilføre næring? Lest i bøkene mine å på nett her å, funnet ut hvor mye næring som skal til for de ulike vekstene når de plantes ut, men ikke noe om NÅR de skal begynne å få 😊

Veldig takknemlig for svar:)

Hilsen ferskis 🌱»

Uten av jeg vet hvilken planteboks du benytter, så tenker jeg at spirene trenger ingen ekstra beskyttelse i form av minidrivhus eller lignende dersom de står innendørs i temperaturer over 15 grader, med unntak av akkurat når de spirer, da vil de ha høy luftfuktighet og en tett boks kan være akkurat det de trenger. Men så snart de spirer så fjerner jeg boksen/lokket. Det kan tvert imot være en ulempe å stå i minidrivhus da det hindrer luftsirkulasjon. Innendørs er naturlig luftsirkulasjon veldig dårlig, derfor er det enda viktigere at plantene står mer åpent. Jeg mistenker at det er denne boksen som gjør ar det blir for varmt til plantene, og derfor blir de lange og tynne. Om du har mulighet til å fjerne boksen og henge vekstbelysningen 10-15 cm over plantene tror jeg det vil bli mer passelig, litt avhengig av hvilken vekstbelysning du har. Om den utvikler mye varme, så setter du den lengre unna, men 30 cm er for langt unna, da går for mye av lyset tapt og plantene vil komme til å strekke seg etter. Om lyset ikke kan reguleres så kan man heve/senke plantene ved å legge bøker under plantebrettene.

De plantene du nevner du har sådd, som alle er kålplanter, kan «reddes» inn igjen ved at du potter de om og setter de dypere i neste potte, gjerne så dypt at bare bladparet og tilvekstpunktet stikker over jord. Da utvikles nye røtter langs stammen og plantene blir stødigere og mer kompakt om du følger rådene over og får rettet opp i forhold mellom lys og temperatur.

Når det gjelder når du skal begynne å tilsette gjødsel kommer det litt an på hvilke jord du har sådd i, men dersom det er såjord er det lite eller ingen næring i den, og man må begynne å tilføre næring så snart plantene utvikler sitt andre bladpar. Bedre er det å potte om i større potter med mer næringsrik jord, en plante per potte. Har du derimot sådd i plantejord sies det at den holder i tre uker før man må begynne å gjødsle. Men står plantene tett, er det ompotting som er å anbefale uansett.

Jeg er ikke så kritisk til å tilføre for mye næring, jeg gir de gjerne litt titt og ofte, og da gir jeg de svakt bokashivann eller gullvann, som jeg har tynnet ut litt ekstra med vann for å ikke gi for sterk kost. Jeg har aldri opplevd at plantene har fått for mye næring, men det kan man gjenkjennende ved at de blir irrgrønne. Det retter man opp ved å vanne igjennom og utelate å gjødsle en stund. Jeg tror de fleste undergjødsler sine vekster, snarere enn at de overgjødsler! Grønnsaker trenger mye næring, spesielt kål. Håper dette ble svar på spørsmålet?

Mvh Maria

2018-03-15/ Maria Berg Hestad


Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: