fbpx

Så gulrøtter i melkekartong

Gulrøtter er vanskelig å lykkes å få over sprie-stadiet. De bruker lang tid på å spire og i den tiden er de veldig utsatt for snegler, tørke eller katter som krafser de bort. De liker heller ikke å prikles, altså å bli sådd i en liten potte og så plantet over i en annen. Da blir røttene forstyrret og de vokser ut med mange tagger istedenfor en lang rot. Det vil vi ikke ha, fordi de er så upraktiske å skrelle. For å helgardere meg mot det ene og det andre sår jeg alltid en gjeng gulrøtter i melkekartonger som jeg setter på et beskyttet sted i drivhus, eller i plastkasse med lokk til de er så store at de tåler et snegleangrep. Da først setter jeg de ut på friland.

Slik gjør jeg

Jeg samler melkekartonger, jeg foretrekker 1,75 liter størrelsen, av den enkle årsak at de rommer mer, men det går helt fint å benytte 1-litere også. Det er plass til 24 stk 1.75 liters kartonger i en fruktkasse, 35 om man benytter 1-litere. Jeg skjærer av de fire hjørnene på melkekartongen for dreneringen sin skyld, samt den løse toppen. Enklest er å benytte en skarp kniv, istedenfor en saks, til denne jobben. Jeg bruker en billig liten fruktkniv fra Søstrene Grene, som jeg tipser om i Emballasje blir såutstyr.

IMG_0926.jpg   IMG_0929.JPG   IMG_1216.jpg

Fyller i jord

Jeg har benyttet gammel pottejord, for eksempel jorden som tomater har stått i året før, og jeg har benyttet plantejord på sekk, og har lykkes fint med begge deler. Gulrøtter er ikke så kravstore, bare jorden er porøs og fri for klumper og steiner, så kan man tilføre næring senere. Jeg fyller halve kartongen med jord, så trykker jeg denne sammen litt med hånden. Dette momentet må til for at jorden i bunn ikke skal rase ut når jeg senere skjærer bunnen av for å plante. Jeg fyller jord nesten opp til kanten. Jeg banker bunnen av kartongen i bakken/mot bordet, slik at jorden komprimeres passelig. Legger på mer jord om nødvendig. Det skal være jord opp til ca. 1-2 cm fra kanten.

Tid for å så

Så er det tid for å så. Jeg sår både på vinter og tidlig vår, og gjentar noen ganger ila sesongen, siste gang i juli. Jeg sår aldri gulrøttene innendørs, kun utendørs eller i uoppvarmet drivhus. Frøene tåler fint å fryse, man skal ikke lokke de til å spire for tidlig, men la det være opp til de selv. Tidlig på sesongen er det sommergulrøtter jeg sår, en fin type er Nantes 2.

Jeg får hjelp av min dyktige 5-åring til å så. Jeg hjelper henne med å så tynt ved at jeg porsjonerer ut ca. 30 frø, en liten klype i hånden hennes til hver 1.75 literskartong (se hovedbildet). (Til 1-liter er det passelig med 20 frø.) Så rufser vi litt rundt i overflaten for å fordele de noenlunde likt utover, før vi topper med et lag med jord. Det er lurt å la det stå igjen rundt 1 cm til toppen, da renner ikke jorden avgårde når man senere vanner overflaten, dette gjelder generelt ved all såing i potter.

IMG_1378.jpg    IMG_1226.jpg

Jeg sår allerede vinterstid og vanner ikke med vann, men med snø og setter kassen i drivhuset, opp på et bord der ikke sneglene våger seg frem. Snøen smelter i passelig mengde uten å spyle frøene bort, den isolerer dersom det ikke er varmt nok enda, og bidrar så frøene ikke lures til å spire for tidlig.

I videoklippet under kan du se i videoformat hvordan jeg sår:

Plastkasse med lokk

Når jeg ikke har plass i drivhuset setter jeg melkekartongene heller i en plastkasse med lokk på en lys plass, men ikke i direkte sol. Plastkassen har jeg på forhånd skrudd hull oppe langs sidene og i bunn for henholdsvis ventilasjon og drenering. Blir det mye kondens, (som i bildet under) kan det være nødvendig å supplere med flere hull oppe langs kanten. Jeg skrur med en skru, ikke bruk borr for da sprekker plasten lettere. Hullene er små nok til at sneglene ikke finner veien inn. Løft på lokket innimellom for å lufte litt. Når spirene har kommet opp og det blir varmere ute så setter jeg denne i solen og tar av lokket, men husk å skjerme mot snegler inntil spirene er rundt 5 cm.

20170330_123258.jpg

 

20170731_100803.jpg    20170731_112025_001.jpg

Gjødsling og planting

Når gulrotbladene har dannet noen få blader så begynner jeg å gjødsle de med gjødselvann, tissevann eller bokashivann, alt ettersom hva jeg har for hånden. Du kan lese mer om hvordan jeg løser det rent praktisk her: Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss!  Når gulrotgresset har vokst seg litt større enn på bildet over, 5-10 cm høyt, skjærer jeg bunnen av kartongen, forsiktig forsiktig, så røttene ikke forstyrres mer enn nødvendig, og planter de ut i kjøkkenhagen. Jeg lager et hull i jorden og setter kartongen ned og fyller jorden inntil, 15-20 cm mellomrom mellom kartongene er passe. Man kan sette kartongene i flukt med bakken, så kartongene ikke vises, men jeg har ikke så dyp jord enda i min kjøkkenhage da mange av bedene er markdekte bed, så jeg setter de bare ned slik at de står støtt, så vinner jeg litt jorddyp med at kartongen stikker litt opp. Jeg dekker så med gressklipp så snart det blir tilgjengelig, og overgjødsler minst en gang til ila. sesongen med gjødselvann.

I videoklippet under kan du se når jeg høstet av gulrøttene sommeren 2018.

Jeg tynner ved å plukke de største gulrøttene og knaske de, da får jeg tidlig avling og får mest ut av hvert frø. Da får de resterende røttene bedre plass og kan stå å vokse seg større. Det er litt ekstra jobb med å så gulrøtter i melkekartonger, men til gjengjeld får man lange og rette gulrøtter, man kan tjuvstarte sesongen ved å forkultivere de og så er man best av alt sikret å få en avling i heletatt – det er man ikke på friland! Da kan man bli en riktig så glad og fornøyd gartner!

20170725_182228.jpg

2018-03-12 / Maria Berg Hestad

Revidert med videoklipp 2019-06-05

 

11 kommentarer om “Så gulrøtter i melkekartong

 1. Tusen takk for utrolig fin og detaljert fremgangsmåte !😊 Jeg er så heldig å ha de gulrotfrøene du nevner. Sådde noen få frø på friland i fjor uten stor suksess, men nå har jeg fått troa. 😊 Hilsen Elisabeth

 2. Hei! Takk for fin side. Hvor mange gulrøtter får du ca. i hver kartong på denne måten? (dvs. hvor mange må man tynne ut?) Hilsen Sigrid

  1. Du kan tenke at gulrøttene kommer til å fylle kartongen, så da er det litt avhengig av hvor store du vil ha de! Er det mange blir de mindre, er de store er det plass til færre. 8-10 stk i en 1 liter, 15 stk i en 1.75 kanskje? Så tynner jeg ca like mange, altså hhv.10 og 15 stk.

 3. Er i gang! 🙂 Her i Hakadal har vi nå -15 om natta og opptil +30 i drivhuset om dagen. Varmer ikke opp drivhuset på noe vis. Dette betyr at snøen smelter i løpet av dagen. Hvor lenge skal jeg holde på å legge på snø? Til jeg ser små spirer? Og for å se dem må jeg vel la det smelte helt før jeg legger på ny snø ? Spørsmål fra en nybegynner i gulrotimelkekartongdyrking

  1. Det blir ca.45 grader temperaturforskjell, det kan hende blir for mye, selv for de tøffe gulrotfrøene. Om du går lei av å legge på snø, kan du jo sette de utenfor drivhuset frem til nattetemperaturen bedrer seg, samt at det er lurt å lufte drivhuset på dagen så det ikke blir så varmt. Dersom du ser spirer, skal du ikke legge på mer snø, da er det vann som gjelder.

 4. Min nå avdøde far dyrket gulrot i kartonger allerede på 1970-tallet. Han sådde 10 gulrøtter i hver. Så fjernet han bunnen og gravde dem ned i åkeren. Ble det litt trangt i kartongen gikk den opp i limingen. Hvis jeg husker rett ble alle store. Men det er lenge siden da. 🤔

 5. Jeg sådde i kartonger i fjor. De fikk for lite vann og resultatet ble 👎🏻.
  Prøvde på nytt i år. Vatnet godt og dekket med plast, spirene kom men fosvant. Spist av fluer👎🏻
  Råd?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: