fbpx

Bygg et enkelt lokk til pallekarm

Våren er i anmarsj og vi som vil tjuvstarte den, trenger lokk til våre pallekarmer. Jeg har en fire-fem stykker og kan ikke unnvære noen av de. Her gir jeg instruksjoner til hvordan jeg bygger lokk til mine pallekarmer.

Som et lite drivhus

Når pallekarmen får lokk på seg skapes et lite mikroklima nede i den som er veldig fordelaktig for små spirer og planter. Vinden avtar, regn, snø og hagl forsvinner helt. Solvarmen og fukt som slipper inn blir fanget under lokket, og vedvarer mye lengere. Summen av dette gjør at våren kommer flere uker tidligere under lokket, enn den gjør på friland! Man kan forkultivere planter i en sånn, eller så den proppfull med ulike salater, spinat eller sommergulrøtter som man rekker å høste en tidlig avling av før man kanskje vil sette ut tomater her? Mulighetene er mange! Hvem vil vel ikke benytte seg av det?

Rimelige lokk

Litt avhengig av hvilken avtale man kan få til med plasten (se under) så blir dette veldig rimelige lokk, med god holdbarhet, og det er ikke mye jobb for den som er litt fingernem og har litt basic verktøy.

En «vanlig» pallekarm har målene 1,2 x 0,8 m, mens en halvpallekarm har målene 0,6 x 0,8 m. Jeg benytter robuste lekter, taklekt, som gir en stabil ramme – noe jeg synes ofte er en stor svakhet ved de kjøpte lokkene. Vi renoverer hus så jeg har tilgang til plast som dampsperre eller byggeplast, det synes jeg fungerer utmerket. Dampsperre kommer på ruller på 2,6 meter som holder til to pallekarmer per meter. En rull på 25 meter koster mellom 250 – 700 kr, avhengig av kvalitet. Om du kan gå sammen med andre dyrkeglade å spleise på en rull blir besparelsen størt, da en rull rekker til rundt 50 lokk! Jeg bygger lokkene mine innedørs, da det er en stor fordel å gjøre dette arbeidet på en plan flate. Da er det større mulighet for at alt blir noenlunde i vater og rettvinklet.

For å bygge ett lokk trenger du:

  • 4,5 meter med robust taklekt 30×48 mm (< 50 kr) kuttet i lengder på to lengder 1,2 m og tre lengder på 0,70 m. (Se skisse)
  • 12 stk skruer på 7-8 cm og skrujern
  • Stiftepistol
  • En plastbit av det robuste slaget minimum 1,3 x 0,9 m, dampsperre/byggeplast/drivhusplast kan benyttes.

Skru sammen lektene til en ramme, slik som på skissen under.

Bygge et enkelt lokk

Kle med robust byggeplast. Stift fast med stiftepistol på oversiden først, og en side om gangen. Trekk i plasten mens du fester den så den blir stram. Brett plasten rundt kanten og fest også på baksiden av rammen. Legg merke til at innsiden av rammen ikke blir dekt av plast, det er viktig så treverket får puste.

Skjær/klipp av overskytende plast.

Tips: Om du setter pallekarmen opp/ned, altså med hjørnebeslagene pekende opp, så vil lokket passe perfekt nedi disse, og på den måten være bedre sikret mot vind!

Sett igang å skap drivhuseffekt i dine pallekarmer du også!

Lykke til!

Maria Berg Hestad / 2018-03-02

4 kommentarer om “Bygg et enkelt lokk til pallekarm

  1. Super ide Maria. Siden pallekarmer har målene 120×80 cm kan du også bruke plastglass fra F.eks. Biltema som har dette som standard mål. På plastglasset lan du også skru på hengsler slik at du får en enklel øufting

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: