fbpx

Dette har jeg sådd til nå – 2018

Frøkurven er et eneste stort virrvarr. Jeg har sortert frøene delvis etter slekt og delvis etter når de skal sås, men akkurat nå er det rot i systemet. Det er kaos. Jeg husker heller ikke hva jeg har sådd, så nå er det på tide å skaffe seg en oversikt før mars kommer- da det gjelder å fylle opp alle såflater!

Innendørs har jeg sådd slike ting som krever lang utviklingstid, eller som jeg vil drive frem ekstra tidlig. Jeg har ikke et eget planterom avsatt til forkultivering, men må nøye meg med et par hyller i verktøyboden i kjelleren hvor jeg har hengt opp ett par lamper av typen lysstoffrør T8. Ikke noe fancy, det var noen vi hadde til overs, og de fungerer, jeg har bare byttet til hvite lysstoffrør. Skal man drive frem planter nå, bør man ha ekstralys.

Dette har jeg sådd inne til nå:

 • Artisjokk til å sette ut på friland
 • Purreløk til å sette ut på friland
 • Sellerirot til å sette ut på friland
 • Chili og paprika for å plante ut i drivhus
 • Krukketomater; en stk 100 & 1000, to stk Tiny Tim, to stk Lille Lise og to stk Vilma. Alle disse er små tomatsorter som egner seg for dyrking i potte i vinduskarmen for tidlig avling.
 • Agurk: jeg sådde en i januar og har sådd to til nå i februar, til dyrking inne i vindu for tidig avling! Agurker er også perfekt å ta stiklinger av, så det tenker jeg å gjøre når plantene blir store, som er spesielt nyttig når man har kjøpt en dyr F1 hybrid med kun 5 frø i posen.
 • Savoykål og spisskål til å plante ut i varmbenken.
 • Salatplanter til utplanting i varmbenk.

Sår kaldt

Det aller meste jeg sår, sår jeg kaldt. Jeg har skrevet om hvordan, i marsutgaven av Hagetidend!

Ute i kaldt drivhus har jeg til nå sådd:

 • Spisskål
 • Knutekål
 • Grønnkål
 • Brokkoli
 • Broccolo
 • Savoykål
 • Kålrot
 • Spinat
 • Pak choy
 • Vårløk
 • Bindsalat
 • Blomkål (er litt vrien å vinterså, men jeg forsøker en liten variant og håper den skal lykkes bedre)

Og i plastkasse med lokk har jeg sådd:

 • Dill
 • Salat
 • Pipløk
 • Vinterportulakk
 • Persille
 • Rødbeter for bladene sin del

I bedene i drivhuset, som er tinet nå, har jeg sådd ulike typer bladkål. Jeg tømmer gamle frøposer med grønnkål, kålrot, brokkoli og annet for å høste tidlige blader. Her kunne jeg sådd mye mer, hadde det ikke vært for at jeg allerede har planter som står å overlever her, som kommer til å gi tidlig avling. Her kan du lese mer om det

Nå skjer det

Ved siden av overvintrede salat og pipløk får jeg hjelp av min eldste datter på 9 år til å dra opp nye rader for tidlige grøder i drivhuset. Det blir over 20 grader i det uoppvarmede drivhuset en solfylt februardag, men på natten blir det like kaldt i drivhuset som det er ute, så her er det kun kuldetålende grønnsaksfrø som blir sådd! Vi sår tett, for plantene rekker ikke vokse seg så store før vi høster av de.

Når mars nærmer seg kommer jeg til å fortsette å så ute. Jeg skal så gulrøtter i melkekartonger, pastinakk på friland (og kanskje i melkekartonger den også?), spinat og en mengde sommerblomster i pallekarm med lokk. Jeg får komme tilbake til det.

Sparer tid

Det er utrolig verdifullt for meg å så så mye allerede nå, fordi jeg får krysset noe av å-gjøre-listen. Det tar ikke så lang tid å så en enkelt grøde, men summen av å så alle grønnsakene vi vil ha å spise både tidlig og sent, tar mye tid!

Nå har jeg fått oversikt; jeg har sådd et tyvetalls sorter allerede, som er langt mer enn jeg trodde. Sår man litt og litt er det utrolig hva man rekker!

Hva har du sådd til nå, og hvordan organiserer du frøkurven din for å få oversikt? Legg gjerne igjen en kommentar her, eller i Facebook-innlegget.

Maria Berg Hestad/ 22.februar 2018

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: