fbpx

Nå skjer det!

IMG_0563.jpgHvert år blir jeg litt overrasket! Kan det stemme? Er det noen endring å spore? Også plutselig blir det så tydelig: at vekstene har begynt å vokse!

IMG_0575.jpg

Ute i kjøkkenhagen er det ganske trist. Snøen ligger fortsatt tykt, og under den igjen finnes både is og tæle. Det sier seg selv at det er en stund til noe begynner å vokse her. Men det er mye man kan gjøre i hagen for å skape bedre vekstvilkår for vekstene uten å tilføre noen kunstig varme eller belysning.

Overvintrer i drivhuset

Jeg har et uoppvarmede drivhus hvor jeg før vinteren plantet ut ulike vekster som jeg ville overvintre i bedene i drivhuset. Vi har høstet av de langt inn på vinteren, men en stund nå har det vært relativt tomt – vi har spist de bladene som lar seg plukke, men jeg har latt en del av planten stå igjen! Nå begynner de imidlertid å skyte nye skudd!

Stor variasjon

Langs en treramme på friland har gressløken begynt å titte opp på friland. I drivhuset har ulike salater, vårsalat, spinat, pipløk, koriander, hjertesalat, erteskudd, mangold, brokkoli og savoykål begynt å vokse på nytt.

Så hva vinner man på dette? Jo, man vinner flere uker sammenlignet med å så nå. Ikke engang innomhussåddene, eller varmbenken, kan konkurrere med den vesktkraften som nå bor i disse hardhausene. De er robuste, de har vært ute en vinternatt før – bokstavelig talt, de har et veletablert rotsystem og er nå klar for å ta til seg lyset som har vendt tilbake, nå vil de vokse, og det kommer de til å gjøre i rekordfart.

Verdien av disse for meg er at de kommer til å begynne å gi oss blader og skudd allerede i løpet av mars. Til sammenligning har de første spirene som jeg har sådd i år kanskje kun utviklet sitt første bladpar på samme tidspunkt.

Ganske enkelt

Det kan kanskje høres litt avansert ut dette her, og et langtekkelig arbeid. Men sannheten er at siden jeg plantet ut disse plantene i november en gang, så har de vært helt vedlikeholdsfrie. Jeg har ikke vannet eller gjødslet, og jeg har ikke dekt de med fiberduk eller bedrevet annen dulling, de har fått klare seg selv. Det eneste jeg har gjort med de er å høste av de, og samtidig fjernet blader som har blitt skadet på en eller annen måte. Jeg gjødslet jorden med bokashi før jeg plantet de i høst. Nå må jeg begynne å vanne, for vinteren har tørket opp jorden i drivhuset. Skal de orke å vokse, så må de ha vann. Det enklest er å vanne med snø, fordi snøen smelter i fase med når vekstene trenger vann – når det er varmt.

Tenk om flere hadde visst hvilke muligheter vi har for å dyrke mat både sen høst, vinter og vår, bare ved å gi vekstene litt beskyttelse fra elementene, som et drivhus eller tunell kan gi. Håper du og blir sugen på å fylle ditt drivhus med vekster til høsten, da vil du også takke deg selv når mars kommer neste år!

2018-02-16/ Maria Berg Hestad

 

4 kommentarer om “Nå skjer det!

  1. Virkelig spennende lesning. Hvor mange kuldegrader har dere på vinteren. Jeg bor i Nord Norge (rana) og tror neppe jeg får dette til. Jeg leste også ditt innlegg i hagetiden og syns også det hørtes spennende ut. Men hvilke forhold er det ut når du sår slik? Hvor kaldt er det på natta?

    1. Det er oppimot -6 til 7 grader har vært i det siste. Jeg har kun dekt med fiberduk. Noen salat-planter har strøket med i den siste kuldeperioden, men det aller meste har klart seg kjempefint! Det hadde vært spennende om du også hadde prøv å overvintre planter, så finner du ut om det funker også hos deg! Det er vel litt kystklima i Rana? I følge klimasonekartet er det muligens H7? http://www.hageselskapet.no/klimasonekart/

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: