fbpx

Jeg kjøper frø på nett!

Det er jo ikke riktig klokt egentlig – jeg har ikke telling på hvor mange frøposer jeg har eller hvor mange sorter, jeg bare vet at det er mange! Jeg er veldig edruelig når det kommer til innkjøp av remedier til hagen, jeg har rett og slett behov for svært lite -men om jeg har et snev av å være shop-o-holic, så får jeg utløp for dette på denne tiden, jeg shopper frø, og det gjør jeg utelukkende på nett!

Frøkjøp i julegave

Til jul ønsker jeg meg «gavekort» på frø av min mor og far, og det får jeg heldigvis! Min gave fra dem er derfor er stund for meg selv der jeg sonderer nettet etter årets frøsamling! Jeg drømmer meg bort i form og farge og om hvordan kjøkkenhagen kommer til å bli. Resultatet er som regel flere frø enn jeg har behov for minst de første fem årene, men de fleste frø lagrer godt i mange år, så det synes jeg er greit. Det er den beste gaven!

Frøbutikker på nett

Jeg pleide tidligere å handle frø i butikk, men når man står foran frøhyllen er det vanskelig å danne seg oversikt, huske hva man trenger og å lese seg opp på de ulike sortene. Så se for deg at det henger et par barn i beina dine som roper på is! Jeg ble også så skuffet over det lokale hagesenteret for noen år tilbake, som er en av de store kjedene, når de kuttet ut alle andre frømerker enn sitt eget. Nei, da er det bedre å legge beina på bordet og gå gjennom frøkatalogene på nett. Da er informasjon om de ulike sortene kun et klikk unna – og utvalget er selvsagt mye større. Også best av alt – man trenger som regel bare å gå ned til postkassen for å hente de, for frø tar så liten plass at de får plass i en konvolutt! Her er de stedene jeg handler mest hos, og noen andre jeg har prøvd med godt resultat. Jeg starter med de norske:

Solhatt.no

Dette er en nettbutikk som kun selger økologiske frø, hurra for det. Og nå har de også begynt å satse på norsk-produserte økologiske frø. Dobbelt-hurra! Utvalget er veldig bra, man får de fleste grønnsaker som er tilpasset norsk klima, og flere av grønnsakene kan man velge blant flere sorter. Både nettsiden og frøposene har fått ny delikat design, frøposene kommer nå med informasjon og hvordan de skal dyrkes, som er fint for den som prøver nye sorter for første gang. Alle frøposene koster 35 kr, som gjør det enkelt å regne sum når man shopper i vei. De tilbyr også settehvitløk på høsten, men går fort tom på lager. Jeg bestilte en hel armada med frøposer hos Solhatt i romjul, 26. desember. Hadde ikke regnet med å få pakken før på nyåret, men jammen lå den i postkassen allerede 28.desember! Fraktkostanden kom på 46 kr, som er høyst akseptabelt for å kunne plukke opp pakken i tøfler.

Link til nettsiden: solhatt.no

Garden Living

Utvalget er bra, man kan for eksempel velge mellom åtte ulike maissorter og fem ulike asparges. Her kan man få kjøpt frø fra velkjente merker som Johnson, Nelson Garden, Weibulls og mange flere. Dog er dette utenlandske frøfirma som antakleigvis ikke har frø som er produsert i Norge, uten at jeg vet det med sikkerhet. Frakt på 45 kr. Priser på alt mellom 25 kr til 75 kr for en frøpakke, men det er stor variasjon på pakkene også så det er naturlig. De er også en av få norske nettbutikker som har settehvitløk i deres sorte mang, og en av de som kunne levere lengst ut på høsten når alle de andre var utsolgt!

Link til nettside: gardenliving.no

Tomatprat

Dette er egentlig ikke en nettbutikk, men en driftig dame som driver en blogg om tomater, men som selger frø fra egne avlinger. Hun har et helt utrolig utvalg av tomatsorter med gode beskrivelser av hvor lang tid det går før de setter frukt og lignende. Utrolig inspirerende bilder, kan jeg legge til! Man får en frøpose for 20 kr, som inneholder 10 frø, eller 5 frø for sjeldnere sorter. 10 frø blir sjeldent for lite, man vil heller ha flere sorter og her kan man satse på en hel fargepallett av tomater til en rimelig penge. Frakt og ekspedisjonsgebyr 40 kr, og man kan betale med VIPPS, blir det bedre?

Link til nettside: Tomatprat

Og så noen utenlandske nettbutikker. Det er fullt lovlig å importere frø til eget bruk til Norge, men det stilles krav til at det ikke kan overstige 50 poser per forsendelse og at ikke verdien overstiger 350 kr inkl.frakt,

Impecta

Her handler jeg desidert flest frø. Her har de et veldig stort utvalg, av både økologiske frø og kulturarvsorter. Man får nesten alt man kan komme på, og det er både rimelig frø og veldig rimelig frakt, faktisk er det billigere å få sendt det fra Sverige enn fra de ovennevnte nettbutikkene i Norge, kun 32 kr betalte jeg i frakt sist jeg bestilte. Jeg holder meg alltid under maksbeløpet på 350 kr, jeg bestiller heller flere ganger for at det ikke skal bli sittende fast i tollen. Jeg liker også designet på frøposene, som harmonerer veldig godt med hverandre. Det er også et viktig element når man sitter å blar i sine frøposer – man plukker ut de man synes ser finest ut og med bilder på! Frøene kommer også relativt raskt, under en uke vanligvis, og pakket i konvolutt som passer i postkassen.

Link til nettside: impecta.se

Rareseeds : Amerikansk frøfirma som har såkalte Heirloom frø, som betyr kulturarvsorter som har blitt dyrket i generasjoner. Jeg har bestilt frø derfra når det har vært utsolgt i de nordiske nettbutikkene for ulike sorter i høysesong. Baksiden er at det kan ta tre uker å få det levert. 

Runåbergsfröer Jeg har ikke bestilt herfra selv, men jeg vet at det er en høyaktet nettside blant grønnsaksdyrkere i vårt naboland i øst. Utelukkende økologiske frø. Her kan man velge ulike størrelser på frøposene, en porsjon, 100 g eller 500 g til hhv. 32 kr, 90 kr eller 195 kr. Og frøposene er veldig fine!

Hvor kjøper du frø? Tips meg gjerne om flere norske nettsider som selger norske frø. Norsk går foran økologisk, men best er det med begge!

Og forresten: Godt nyttår!

4. januar 2018/ Maria Berg Hestad

 

 

 

 

 

En kommentar om “Jeg kjøper frø på nett!

  1. Hei! Eg handlar også mest på Impecta og litt på Solhatt. I haust var eg på Isle of Man og på hagesenteret rett ved Douglas kjøpte eg masse frø! Pastinakk av annan type, ulike brokkolifrø, bønner, salat og meire. Og så var eg i utmarka og grov opp montbretia-knoller, dei veks overalt! Her på Tingvoll frys dei bort sånn omtrentlig kvar 7. vinter når det blir djup frost, så eg hadde mista mine (dei bør takast inn om vinteren, men det gløymer eg ofte). Også ein gul sort ringblomst tok eg frø av, det blir spanande å sjå kva som kjem til våren!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: