fbpx

Stekte grønne tomater? Nei takk!

Nei takk, sier jeg. 
Det er 2.oktober 2017 og en god stund nå har det på ulike grønnsaksforum flommet over av oppskrifter med grønne tomater. Kanskje av gammel vane, eller kanskje med rette, har folk plukket ned alle sine tomater fordi de frykter frosten! Med det resultat at de sitter der med dungevis av grønne tomater, hva skal man gjøre med dem?

Ingen favoritt

Med den kalde sommeren vi har hatt er det ikke usannsynlig at det er flere grønne tomater igjen, enn de røde jeg har høstet hittil. Men grønne tomater kan man altså få alldeles nok av. Jeg har forsøkt alle oppskrifter med grønne tomater. Kidsa vil ikke nær det, og jeg må innrømme jeg forstår dem – det er ingen favoritt. Derfor gjør jeg ingenting med grønne tomater, jeg satser heller på å modne dem. For det gjør de – modner altså, bare man har litt is i magen.

Lar de henge

Jeg har kappet alle tomatplantene mine ved bakken, fordi jeg skal bruke bedene i drivhuset til noe annet. Men jeg har ikke gjort noe mer enn å feste de opp der de hang. Med den milde og fine høsten vi har og har hatt,  modner det nye tomater hver dag. Hver tredje eller fjerde dag plukker jeg ned alt som er rødt og lager tomatsaus av mesteparten, resten går til ferskkonsum. For ordens skyld; jeg har ikke varme i drivhuset!

I bedene har salat og annet tatt over, i etasjen over henger tomatene til modning

Jeg følger med på langtidsvarselet som knapt viser temperaturer under 10 grader og kjører derfor latmannsstilen en stund til, de grønne tomatene får henge i drivhuset en stund til.
Når det dog blir fare for frost, kapper jeg klasene med grønne tomater og bærer de inn. Her får de ettermodne der det er plass. Ifjor hang de i kjelleren over  varmtvannstanken. De kan likegodt ligge i en bokhylle eller i kjøleskapet. De trenger ikke lys for å modne. Varme gjør at de modner fortere enn om de har det kjøligere. Jeg satser litt på begge deler. Jeg vil helst at den store mengden skal modne raskt, så jeg får tatt hånd om de og laget tomatsaus, men jeg vil gjerne at noen skal modne saktere så vi har ferske tomater helt til desember. Det har vi fått til tidligere år.

Ifjor hang jeg tomatene i kjelleren over varmtvannstanken i ett klesoppheng. Alle tomatene var grønne da jeg hang de opp. Da bilde ble tatt var de fleste blitt røde.

Jeg bor og dyrker i sone 3/4, i Molde på Nordvestlandet, og frosten er ikke å se i Yr-horisonten. Bor du på ett mer frostutsatt sted, kan det være helt riktig for deg å ta inn tomatene nå – men prøv da å henge de grønne opp ett sted til ettermodning. Ikke lag chutney av alt, de færreste setter til livs mer enn et glass eller to.

/Maria Berg Hestad 2.oktober 2017

En kommentar om “Stekte grønne tomater? Nei takk!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: