fbpx

Squash i forkledning! 

Squashen står en stund i stampe når den har blitt plantet ut på friland, men så plutselig skjer det noe, og så står man der med squash som tyter ut av ørene, de vokser og produserer så mye når de først setter fart, mer enn det er mulig for trebarnsfamilie å spise opp. De sier at squash som er rundt 10-15 cm er best, men det er så fort gjort å snu ryggen til, og da har de vokst forbi anbefalt størrelse. Ooops! Men de er fullt spisbare likevel! 

En tur i «squashåkeren» (vi har i alt tre planter) fører ofte til at man må høste mer enn man klarer å bære!

Men hva skal man gjøre med all denne squashen? Mange som dyrker squash for første gang, har sjelden eller kanskje aldri kjøpt eller engang smakt squash, og vet ikke helt hva den kan brukes til. Jeg skal forsøke å gi noen tips.

Kamelon

Squash minner litt om agurk, i allefall i formen. Ut over det er ikke smaken så lik, synes jeg. Squash er fastere i kjøttet og har en litt nøtteaktig smak, jeg synes det minner om grønne hasselnøtter – du vet før nøttene er helt modne? Den smaker ikke så veldig mye i seg selv, men er veldig god på å ta til seg smak fra sine medgrønnsaker, litt som en kamelon altså! I motsetning til agurk, er squash veldig egnet til å benytte i matlaging, da den beholder sin form ganske bra.  Den kan derfor med fordel benyttes i alle slags gryter, omeletter og pytt i panne.

Squash på pizza

Vår favoritt å knø inn mye grønnsaker er pizza. Jeg kan lure ned minst en halv kilo squash i en pizza. Da kan man med fordel benytte de litt overvokste squash’ene. Halvparten har jeg i pizzadeigen og resten havner i tomatsausen. Jeg passer bare på å skjære bort skallet som er litt treent og evt. kjernen om den har blitt veldig myk. I pizzadeigen rasper jeg squashen fint. Husk at den inneholder en del vann, så om du lager deigen på faste mål, så må du redusere noe på vannet. Fukten avgis litt etterhvert som deigen knas, se det an og ha i mer mel om den blir veldig klissete. Til pizzasausen så skjæres squashen i passelig biter som jeg surrer sammen med hvitløk og løk i litt olje, da smaker den plutselig løk og hvitløk, før jeg tilsetter resten av sausingrediensene. Om jeg vil ha en slett pizzasaus så benytter jeg stavmikseren. Nam!

Brød og kake 

Det går like fint å knø ned mengder med raspet squash i brødbaksten, eller hvorfor ikke pannekakerøra og i sjokoladekaka for en sunnere variant? 
Gjerrig-røre

Senere på sesongen når det begynner å bugne med tomater, lager jeg også «Snålröra» etter oppskrift fra Sara Bäckmo, som er en super måte å drøye tomatene på uten å forringe smaken («Snål» er det svenske ordet for gjerrig 🙂 Oppskriften finner du her: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/snalrora-pa-tomat-och-squash/

Tomatsaus på gang, der squash og løk drøyer ut

Fryse og fritere

Det går også fint å fryse squash i porsjonspakker. Bare vær obs på at den blir ganske seig og klissete etter frysing, og gjør seg best om den kan «gjemmes» i vinterens gryter, rører eller deiger. Og glem ikke blomstene; de kan også spises og er ofte utropt som en delikatesse, spesielt om de dyppes i frityrdeig og friteres! 

Squash-monster til halloween

Eller hvorfor ikke spare ett ordentlig squash-monster til slutten av oktober? Lar du en squash vokse seg gigastor, og tar den inn før frosten kan du lagre den helt til halloween, på kjøkkenbenken i romtemperatur går fint. Da går det utmerket å skjære ut monstre som man ville gjort med ett gresskar. Dette har blitt min redning de siste årene, når gresskarene aldri har blitt noe av!  

Halloween-squashmonster

Squash kan altså brukes til nesten alt, den er en kamelon som tar til seg smak fra andre matvarer og kan derfor fungere som fyll i alle retter. Stekt i litt smør og med litt permesan over, kan den nesten måle seg med asparges, og det er ikke verst! 

 6.aug 2017/ Maria Berg Hestad

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: