fbpx

Færre snegler i opphøyde bed?

Berit hører fra seg og stiller dette tusenkronersspørsmålet. Jeg skulle ønske svaret var ja, men det er i bestefall ett midlertidig tja.
Da jeg anla min første kjøkkenhage i denne hagen så satset jeg på dette, at sneglene ikke skulle finne veien opp i kassene. Jeg skaffet meg 15 pallekarmer som jeg stablet på høyden; to, tre og noen ganger fire oppå hverandre. Jeg brukte også en liten formue på kobbertape, det var jo en investering som ville vare tenkte jeg. Dessverre er det ikke så enkelt. Sneglene finner veien opp i kassene, så lenge du har plantet noe der som de vil ha. De er utrolige på den måten, nesten beundringsverdig! Kobbertapen kan fungere, men det forutsetter at den er intakt og hel. Min erfaring er at det var litt mye styr med den tapen. Når det blir mer jobb å vedlikeholde sneglebarrierer, enn det er å bekjempe snegler, kutter jeg det ut. Derfor har jeg veldig lite slike triks i min hage, det blir for mye dilleri for meg.

Minst like stort snegleproblem i pallekarmer som på friland

Jeg har fortsatt mye pallekarmer i min hage, jeg flytter de rundt og bygger nye kompostbed. Jeg opplev at snegleproblemet blir større i pallekarmene etter en stund, og dette tror jeg har sammenheng med at trerammen trekker til seg fukt fra jorden og gjør at den tørker ut fort langs ytterkanten og det blir ofte en glipe som sneglene liker å gjemme seg i. Trerammen tørker ikke så fort ut på innsiden, men tilbyr heller en  fuktig overflate som er sneglevennlig. På friland går jorden sammenhengende mellom bed og gang, og tilbyr ingen slike fristeder.

Unntaket!

Men det finnes unntak, og det har Berit merket seg også, for hun opplever at det er mindre snegler i kassene enn på friland, men jeg mistenker at dette har med at kassene er ganske nylig anlagt. Om de er ny av året, og kanskje toppet med kjøpt jord også, så tar det litt tid før sneglene etablerer seg i kassen, og man vil oppleve en effekt ut av det. Dette kan være ett fiffig triks å benytte når man skal så gulrøtter f.eks som er så følsom for ett snegleangrep når de spirer, å anlegge kassen rett før man sår. Men det er ikke noe vits i å investere tid og penger på å anlegge en kjøkkenhage med pallekarmer for å få bukt med sneglene, det har jeg prøvd; funker ikke!

Elektrisk sneglegjerde

Jeg tror derimot at om man har en hage som grenser mot beitemark, villniss, eller annet snegleparadis så kan det være gunstig å anlegge et elektrisk sneglegjerde, for å hindre invasjon av snegler inn i hagen. Det er vanligvis en planke av noe slag som ligger tett på bakken, slik at sneglene ikke kommer seg under, så festes to langsgående ledninger, en pluss og en minus. Når sneglene kryper opp og kommer i berøring med begge lederne samtidig, får de støt og trekker seg tilbake. Men man må være forberedt på å vedlikeholde gjerdet, vokser det f.eks gress opp langs gjerdet, så vil det fungere som en bro over, og alt er forgjeves. Man må også ha en plan på hva man gjør ved enden av gjerdet.

Ingen lettvint utvei, men hardt arbeid!

Det er ett litt tantete utspill jeg kommer med i overskriften her, men det finnes dessverre ingen quick-fix når det kommer til snegler. Man må lære seg å bekjempe de og lære seg å leve med de, bare da får man ett rikt hageliv, for man blir ikke kvitt de, det er det bedre å innse først som sist.

Du kan lese mer om hvordan jeg bekjemper snegler her: Sneglesikre grønnsaker!

Jeg har også skrevet ett gjesteblogginnlegg for en stor svensk hageblogger, Sara Bäckmo, om hvordan jeg benytter surdeig til å bekjempe snegler. Gästblogginlägg: Maria bekämpar sniglarna med surdeg!

Jeg kommer til å skrive mer om hvordan anlegge en pallekarm kjøkkenhage på enklest og billigste måte. Heng med! 

 2.aug 2017/ Maria Berg Hestad

 

 

2 kommentarer om “Færre snegler i opphøyde bed?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: