fbpx

Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss! 

Ser du ringen på plena?

Urin, tiss, piss eller gullvann, kjært barn har mange navn, er kanskje litt flaut å snakke om, jeg syntes i allefall det tidligere, men nå synes jeg tiden er inne for å legge bort jåleriet og begynner å benytte det mest innlysende av alle gjødsel; vårt eget tiss!

Eksperimentet

Vi har skiftet drenering og gravd opp plena rundt huset. Jordsmonnet er skrint for å si det mildt. Plen er ikke min prioritet for tiden, så den får nøye seg med å bli klipt i ny og ne.

For noen uker siden, mens jeg var på vei ned i hagen med en kanne med tissevann, så jeg denne triste plena og tenkte jeg kunne gjøre ett eksperiment. Jeg helte derfor ut innholdet i kanna i en sirkel rundt meg selv. Det gikk som jeg håpet og trodde; bare få uker senere så jeg ringen. Jeg gjentok prosessen og nå er det en tydelig ring av irrgrønt og langt gress der jeg har gjødslet med tissevann. Plena forøvrig er fortsatt like trist.

Komplett gjødsel

Urin inneholder nær sagt alt vekstene trenger, i riktig sammensetning. Det er derfor ett tilnærmet komplett gjødsel, (jeg sier tilnærmet komplett fordi det tilfører ikke moldstoff til jorden, så det må vi tilføre i tillegg) og er det mest miljøvennlige vi kan gjødsle med. Det er «kortreist», lett tilgjengelig og renslig å håndtere og det lukter ikke, bare det benyttes ferskt. Å utvinne kunstgjødsel er veldig energikrevende, og er dessuten begrensede ressurser. Det spås at vi innen kort fremtid vil gå tom for fosfor! Denne miljøbelastningen kan i allefall vi hobbydyrkere spare oss for!

En dose er nok!

Det sies at en dagsdose med urin fra ett menneske, (dette er tilnærmet likt om man er stor mann eller liten dame) inneholder like mye næring som en brokkoliplante trenger på en hel sesong.

Så hva gjør man i praksis

Jeg forsøker så ofte som mulig, når jeg er hjemme, å tisse på en kanne jeg har stående på badet. Det er en emaljert vannkanne fra Ikea, se bildet under. Den er passelig stor til å sette seg på huk over, men liten nok til å gjemme under vasken på vårt lille bad, men her må man selv finne ut hva som passer seg. Videre har jeg en ti-literskanne stående utenfor på verandaen som jeg tømmer dette over i i løpet av dagen. Det blir kanskje oppimot en liter urin per dag, om jeg er flittig. Når jeg så går en tur ned i hagen, tar jeg denne med og fyller den opp med vann. Da får jeg en blanding som ikke er sterkere enn 1 til 9, som er gunstig. Plantene liker å få næring heller lite og ofte, enn mye en sjelden gang. Venter man tre uker med å høste der hvor man har gjødslet, er alt spor etter tisset borte, og man trenger ikke være urolig for å få det i maten.

Nå har jeg også anskaffet en egnet vannkanne for formålet – GULLKANNA. Les mer her

2017-07-16 10.23.11[1]

Ikke verd å lagre

Ett lite obs; man bør ikke lagre urinen for lenge, ett til to døgn utendørs er maks. Blir det stående lukter det verre enn frau, det er fortsatt mulig å bruke, men vann godt ut og gjødsle før regn.

Hvordan skal det brukes? 

Når man nå står med sin kanne med gullvann, som det også kalles, så skal man vanne grønnsakene sine med denne blandingen. Man skal ikke vanne på plantene/bladene, men på jorden i mellom plantene. En tommelfingerregel er å ikke vanne med mer enn en desiliter urin per kvadratmeter om gangen. En vannkanne med 10 liter tissevann bør altså rekke til ca. 10 kvm. Og hvor ofte? Dette avhenger av hvor næringskrevende vekstene er, men en maksbegrensning på en gang i uken er rimelig. Gjødsler man for sterkt, for mye eller for ofte tåler grønnsakene det vanligvis, men faren for avrenning er større og det vil vi helst begrense, men man skal ikke la være å gjødsle fordi man er redd for å gjødsle for mye, man må bare prøve seg frem. Vokser plantene godt er det passelig, er de irrgrønne med mye blader (og lite frukt/blomster/røtter) kan det være for mye, og er de gul/lilla eller andre farger kan det bety for lite! I min hage klarer jeg ikke å produsere nok tiss for at det skal bli for mye, jeg skulle hatt litt hjelp av familien, men enn så lenge er de avventende!

Ikke glem inneplantene

Man kan også gjødsle sine inneplanter med denne løsningen, det er suverent, men ikke vann så mye at det blir stående vann i bunn av krukka/potteskjuler, da lukter det, i motsatt fall lukter det ingenting.

Til den litt mer kresne

Er du av typen som synes tiss og grønnsaker ikke hører ilag, (du tar feil!;)) da kan du begynne med å ha det på plena, i blomsterbedet og i komposten, så får du glede av næringen når du senere benytter grøntavfallet fra disse som markdekke eller kompost i kjøkkenhagen.

Det sies at urin i kombinasjon med leirjord skal gi vekstene alt de behøver i form av næring og mineraler; leirjorden er rik på mineraler, urin rik på nitrogen, fosfor og kalium.

Fordelene med å benytte urin til å gjødsle med er altså;

  • Det er miljøvennlig; ingen transport eller energikrevende prossess er benytter for å fremstille det, og vi avlaster avløpssystemet/renseanlegget.
  • Det er lett tilgjengelig; man har ferskt gjødsel hele tiden.
  • Det har en tilnærmet komplett næringsammensetning.
  • Det er renslig å håndtere og lukter ikke, forutsatt at det benyttes relativt ferskt.
  • Det fungerer raskt; det er lett tilgjengelig for plantene som tar opp næringen hurtig.
  • Og kanskje best av alt : det er gratis!

Vet du om ett type gjødselpreparat som kan matche dette?

27.juli 2017/ Maria Berg Hestad

 

9 kommentarer om “Hvorfor du bør gjødsle med ditt tiss! 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: