fbpx

Så på nytt!

Den som vil ha grønnsaker gjennom en lang sesong, må fortsette å så. Snart vil det stå tomme plasser i grønnsaksbedene etter hvert som man høster. For å utnytte plassen er det lurt å ha planter på gang som kan settes ut når det blir plass.

Ledig etter hvitløk

I juli/august er det på tide å høste hvitløken dersom man vil lagre den. Om den ikke kommer opp i tide, kan det ytterste skallet sprekke og den blir dårligere å lagre. Jeg har to bed fulle med hvitløk, som vil stå tomme fra august. Da er det fortsatt minst tre måneder igjen av sesongen, og jeg rekker å få en avling til, men da må jeg huske å så, også på sommeren. Det er mye enklere å lykkes med sådder nå på sommeren, om man kan sette de litt skyggefullt når de spirer, slik at de ikke tørker ut. Jeg har noen trær i kjøkkenhagen, de gir kjærkommen skygge til småspirene.

I det ene hvitløksbedet har jeg allerede høstet litt av hvitløken på strategisk vis, slik at jeg har laget huller i bedet der jeg allerede har plantet noen tomatplanter nå i juli. Videre har jeg tatt stiklinger av tagetes som jeg skal plante som kant i dette bedet, som videre skal fylles med salat i midten.

I det andre bedet blir det kanskje bondebønner eller spinat, jeg vet ikke helt enda. Men jeg har sådd bondebønner i ett brett som står klare til å plantes ut om litt.

2017-07-13 11.27.02

Ikke over for gulrøttene

Gulrøtter sår jeg også nå, i melkekartonger, i potter og i drivhuset. Satser man på sommergulrøttene rekker de å bli ferdig før det blir for mørkt en gang i november. Det gjør heller ingenting om de ikke blir fullvoksne, de er jo best når de er små.

2017-07-13 11.27.22
Under epletreet står gulrøtter i melkekartonger på tilvekst

Solsikker som hullutfyller

Jeg sår alltid mengder med solsikker. De gir virkelig pondus til kjøkkenhagen sent på sesongen der de rager høyt med sitt gule solskinn! Sneglene elsker de saftige små spirene, så det er forkultivering som gjelder. Tidlig på sesongen har jeg ikke mye plass til å forkultivere solsikker, så de blir sådd når alt annet er plantet ut på friland og det blir plass på plantebordet. Da blir de også passelig store til det blir ledige plasser etter de første gulrøttene og/eller løk som høstes suksessivt. At det ikke blir blomster før i august/ september gjør ikke noe. Solsikker gir farge, høyde og mat til småfuglene, de er en super markbryter og de gir verdifull grønnmasse til dine kompostbed, så de er vel verd å dyrke sent på sesongen.

2017-07-13 11.17.37
Solsikker på tilvekst, klar for å plantes ut. Disse er sådd sent i juni.

 

solsikker2
Solsikker er et must i kjøkkenhagen; de gir farge, høyde og mat til småfuglene. Også er de en super markbryter og de gir verdifull grønnmasse til dine kompostbed.

 

Vintersalat

Så er det på tide å begynne å tenke på vinterens og vårens avling. Vintersalat (vårsalat)eller feldtsalat, som det kalles i butikken, er det på tide å så nå. Den bruker ganske lang tid på å spire og vokse, så om du sår nå er den klar til å plantes ut til høsten, for å overvintre enten på friland eller i drivhus.

…og resten

Annet som passer å så nå er blant annet vårløk, pipløk, brekkbønner, sukkererter, salat, dill, grønnkål, knutekål, nepe, brokkoli, rødbeter og mye mer. Se på frøposen hva som gir avling på rundt tre måneder, regnet bakover fra og med oktober. Spinat, reddik og ruccola venter jeg vanligvis til august med å så igjen, da de går fort i blomst av de lange dagene vi har nå her nord.

Tenk fremover

Tenk fremover hva du kommer til å høste ferdig, så får du ett overblikk over hvor det kommer til å stå ledig og hvor mange planter du må erstatte. Eventuelt gjør du som meg og helgarderer deg og sår litt av alt slik at du har litt å velge i!

Ut å så!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: