fbpx

Fyll opp krydderforrådet

Det er nå urtene er på sitt mest næringsrike og derfor nå de bør høstes. Å tørke er en super konserveringsmetode som ivaretar næringsstoffene, og det holder seg tilnærmet uendelig. Så gå ut å høst og lag egne tørkede urter. Du kan selvsagt også benytte kjøpte urter, dette er en fin måte å få brukt opp en snart døende potte fra butikk.

Urter er vanligvis flerårige vekster, de kommer igjen hvert år. Nå på denne tiden er smaken ofte litt mildere enn senere på sesongen når de har forvedet seg mer og satt blomster. Men de går fint an å høste hele sesongen. Når jeg høster urtene pleier jeg å klippe plantene nesten helt ned, jeg høster rubb og stubb, men lar det stå igjen ca. 10 cm. Da vokser de ut igjen, enda mer kompakt, og man rekker å høste en runde med spede stilker minst en gang til ila sesongen. Er det forvedede planter, slik som timian og salvie, så høster jeg de nye skuddene, eller bare bladene.

Oregano, timian, salvie, løpstikke og gressløk er eksempler på urter som fint lar seg tørke. Når det gjelder basilikum vil jeg ikke anbefale å tørke denne, smaken blir ikke til å kjenne igjen og den blir bedre om den fryses.

Etter å ha høstet gjør jeg følgende, se bilder

  • Jeg knytter hver sort sammen i små buketter med hyssing. Det bør ikke være for mye i hver bukett, da kan man risikere at det blir for tett i midten og urtene kan mugle. Det må være luftig.
  • Så henger jeg de til tørk ett varmt og luftig sted, ett sted på kjøkkenet er fint. De kan med fordel henge ute på ett luftig sted, men da bør de henge under tak og utenfor direkte sollys. Etter en uke eller to er det knusktørt.
  • Jeg tar så de tørre urtene og legger de på ett matpapir
    Så rulles den sammen og jeg gnikker og ruller for å separere bladene fra stilkene. Stilkene kan bli litt for stive, så de vil jeg ikke ha med i det ferdige krydderet.
  • Jeg åpner så papiret og fjerner de groveste stilkene, resten sikter jeg gjennom ett dørslag for å separere flere av de små kvistene.
  • Nå er det klart til å has over i glass med tett lokk. Jeg benytter ett kaffefilter jeg klipper hull i bunn på, som trakt.

Har du ikke urter i hagen, så anbefaler jeg å plante noen. Gressløk kan du plante stumpen du har igjen etter en kjøpt plante i matbutikken. De øvrige kan du kjøpe i plantebutikk, eller få av noen som har, oregano for eksempel, sprer seg som ugress om den ikke temmes.

Etter at jeg oppdaget hvor lett det er å lage egne krydder, er det dette jeg satser på istedenfor å kjøpe dyre krydder i butikk. Visste du at tørket oregano og basilikum selges vanligvis for rundt 20 kr for 9 gram, som tilsvarer en kilopris på over 2 200 kr? (Emballasjen, glasskrukken, veier 136 gram noe som tilsvarer 94 % av totalvekten!!) Man trenger jo ikke kilovis, men man kan spare seg noen kroner, også er det enkelt, bærekraftig og gøy!

2017-06-21 13.34.59[2]

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: