fbpx

Jeg vil helst klare å lage jord også til mine potter og kasser. Jeg trenger ikke dyre lecakuler og torvjord. Jeg har jo kvist, kvast, gammel jord og bokashi! Her gir jeg tips til hvordan lage en kanonbra, billig jord til verandakassen, med næring som holder lenge.

Jeg er ikke så glad i å dyrke i potter. Jeg har, som sikkert mange andre, klart å tatt livet av mang en kjøpt plante på hagesenteret som er plantet i for små potter med torvjord. Jeg klarer rett og slett ikke å vedlikeholde de. Om jeg ikke er der med vannkannen daglig, tørker jorden fort ut og blir til en kompakt klump det er nær sagt umulig å vanne opp igjen, vannet bare preller av. Lar man seg friste til å sette en tett beholder under, kommer regnet og drukningsdøden er ett faktum.

Men jeg vil gjerne ha noe grønt også på verandaen, og grønnsaker kan også være dekorative samtidig som de er til nytte. Trikset er å satse på en stor beholder, for jo større volum, jo mer vann kan det holde på før det tørker ut. Min kasse er av komposittmateriale og måler (80 x 40 x 40) cm. Det er hull i bunn, som er viktig så overflødig vann kan renne bort.

Jeg samler opp organisk avfall fra litt her og der; kvist og kvast, gammel pottejord, en bøtte med bokashi og litt plantedeler (blader, løv el.lignende), samt en bøtte med jord fra ett bed på friland og/eller bokashijord. Om du ikke har sistnevnte kan du benytte posejord. Her gir jeg steg for steg hvordan jeg går frem når jeg planter i mine verandakasser.

 

Steg 1: Først legger jeg kvist i bunn for drenering, som gjør jobben like godt som lecakuler og er helt gratis. Husk å komprimere ved å tråkke rundt så godt du kan.

Steg 2: Så legger jeg ett sjikt som skal skille dreneringslaget fra jordmassen over. Gress, løv eller store blader, rabarbrablader for eksempel vil fungere.

Steg 3: På med ett lag med gammel pottejord fra fjorårets potter.

Steg 4: Så legges et lag med bokashi kjøkkenkompost, matavfall som er fermentert innendørs i to uker. Dette blir til jord i rekordfart når det kommer i kontakt med jord og tilfører mengder med næring

Steg 5: Jeg legger på ett nytt lag med gammel jord og blander godt med bokashien for å påskynde nedbrytningen.

Steg 6: Jeg legger så på ett lag god jord fra min kjøkkenhage. Den er full med meitmark. Mikroliv vil man også ha i sine potter – de hjelper til å bryte ned materiale og frigjøre næring i passelige mengder, spesielt her hvor bokashi er benyttet er dette viktig. 10-15 cm er passelig. Har du ikke egen hagejord kan du benytte posejord til topplaget, men tilsett da noen jord med meitemark og annet mikroliv ved siden av. Har du ikke hage selv så får du helt sikker av en gammel dame med en kompost!

20170603_160237[2]
Steg 7

Steg 7: Planting. Jeg har forkultivert planter, tomater og salat, inne og i drivhus. Disse vil jeg nå ha rett utenfor verandadøra så jeg kan plukke litt til min brødskive i ny og ne, uten å måtte springe ned i hagen. Det anbefales egentlig å vente to uker før man planter når man har gjødslet med fersk bokashi, men jeg er for utolmodig og jeg vet at tomat er litt av noen hardhaus når det kommer til å tåle kraftig kost. Jeg planter direkte. Til slutt dekker jeg jorden med gressklipp for å holde på fukt og gjødsle ytterligere.

På denne måten får du en kjempegod jord av det som du ellers ville kvittet deg med, og det er tilnærmet gratis. Bruk da heller pengene dine på å kjøpe en stor beholder, eller bygg en. Det blir garantert enklere å vedlikeholde plantene når de har en stor beholder med plass til både næring og vann, og da vil plantene trives. For det er jo fine planter vi vil ha på verandaen – ikke fine små krukker med visne planter, for det er ikke så pent! Om du i tillegg satser på grønnsaker, får du både dekorasjon og noe å spise, vinn-vinn!

En kommentar om “Verandakasse med bokashi og gammel jord

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: